Най-големите технологични компании в света преговарят с водещи медии за

...
Най-големите технологични компании в света преговарят с водещи медии за
Коментари Харесай

Медии и AI компании преговарят за сделка за новинарско съдържание

Най-големите софтуерни компании в света договарят с водещи медии за подписване на съглашения за потреблението на новинарско наличие за образование на технологиите за изкуствен интелект. В последните месеци OpenAI, Гугъл, Microsoft и Adobe са се срещали с изпълнителни шефове от медийната промишленост.

Според източници на Financial Times се разискват въпросите, свързани с авторските права на AI продуктите, които софтуерните компании оферират като текстови чатботи и генератори на изображения. Издатели, измежду които News Corp, Axel Springer, The New York Times и The Guardian, са разговаряли с най-малко една от софтуерните компании.

Преговорите са в начална фаза, само че се допуска, че диалозите са за приемането на такса, вид абонамент, която софтуерните компании да заплащат на медиите, с цел да употребяват наличието им и по този метод да развият продуктите си като ChatGPT на OpenAI и Bard на Гугъл.

Разговорите са вследствие на възходяща паника измежду медийната промишленост, че наличието им се употребява от OpenAI и Гугъл без подписана договорка. Някои компании като Stability AI и OpenAI са изправени пред съда от актьори, фотографски организации и програмисти, които ги упрекват в несъблюдение на подписан контракт и нарушаване на авторски права.

На конференция на Международната асоциация на новинарските медии (INMA) изпълнителният шеф на News Corp Робърт Томсън декларира, че „ целият медиен поток е под опасност и би трябвало да се борим съществено за отплата “. Според него изкуственият разсъдък е „ планиран по този начин, че читателят в никакъв случай да не посети журналистически уебсайт, затова съдбовно подкопава публицистиката ".

Подобна договорка би сложила основите на взаимоотношенията сред медийни и AI компании по целия свят.

Авторското право е проблем от сериозна значимост за всички издатели “, споделят от Financial Times, които също са част от договарянията. „ Като абонаментен бизнес би трябвало да пазиме цената на публицистиката ни и бизнес модела ни. Най-добрият метод да го реализираме е да участваме в градивен разговор със съответните компании - както и вършим “.

Гугъл води договарянията с английските медии, като се среща с Guardian и NewsUK. Компанията, благосъстоятелност на Alphabet, има дълготрайни партньорства с доста медийни организации за използването на наличието им, с цел да се обезпечи оптимизация при търсене - публикациите да се появяват в търсачката. Според два източника на Financial Times данните са употребени и за обучаване на изкуствения разсъдък, който създават.

Гугъл оферират договорка за лиценз, сподели изпълнителен шеф на издателство. Приели са правилото, че би трябвало да се заплаща...но не сме стигнали до разискването на нулите. Приели са, че следва диалог за пари в идните месеци, което е първата стъпка “.

От Гугъл не са коментирали финансовите договаряния. Въпреки това споделят, че такива текат с голям брой медийни компании, огромни и дребни, в Съединени американски щати, Англия и Европа. Посочват, че са обучили изкуствения си разсъдък с „ обществено налична информация “, което би могло да включва уеб сайтове с абонаменти.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР