Най-големи щети от фалита на британския туроператор „Томас Кук“ ще

...
Най-големи щети от фалита на британския туроператор „Томас Кук“ ще
Коментари Харесай

Испания поразена най-много от фалита на Томас Кук

Най-големи вреди от банкрута на английския туроператор „ Томас Кук “ ще понесе Испания, а туристическите браншове на Кипър, Гърция, Турция, България, Тунис, Египет и Мексико също ще пострадат, предвижда Асоциацията на туроператорите на Русия (АТОР).

Проучване на асоциацията демонстрира, че „ Томас Кук “ е продала 2,38 милиона туристически пакета за Испания предходната година, трансформирайки се в третия по величина туроператор във Англия. От 1 май до 31 декември 2018 година „ Томас Кук “ е запазил общо 966 549 кревати в хотели в Испания. Според прогнозите на АТОР Испания няма да реализира към 400 хиляди настанявания по линия на „ Томас Кук “ тази година. А от януари до август 2020 година загубите ще възлизат на 830 хиляди настанявания.

"На Канарските острови има хотели, в които доскоро за зимата са били заети 90% от местата, а през днешния ден, заради затварянето на „ Томас Кук “, заетостта е паднала до единствено 30%. Ние сме дестинацията, която е най-зависима от туроператорите. Повече от 70% от английските туристи идват на нашите курорти като част от пакетни турове ", цитира АТОР президента на Федерацията на бизнесмените от промишлеността на хотелиерството и туризма в Лас Палмас Хосе Мария Манярикуа.

Кипърският туристически бранш прави оценка загубите си на 50 милиона евро. Всяка година туроператорът довежда на острова към 250 хиляди туристи (6% от общия входящ поток в Кипър). До края на годината по дестинацията няма да дойдат 45 хиляди туристи посредством „ Томас Кук “. Сега пък на острова има не повече от 15 хиляди клиенти на оператора.

Както е маркирано в изследването, туроператорът имал контракти със 70% от хотелите на о. Крит. Размерът на вредите за островните хотелиери се пресмята от 80 до 100 милиона евро.

В Турция делът на „ Томас Кук “ се прави оценка на 5-6% от общия поток. Според локалния туристически бранш през 2020 година заради банкрута на оператора страната няма да одобри 600-700 хиляди гости.

В Тунис сега има към 4500 клиенти на „ Томас Кук “. Те са най-вече в курортите Хамамет, Сус и Махдия. Други 50 хиляди туристи посредством този туроператор трябваше да дойдат в Тунис преди края на годината, само че това няма да стане.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР