Най-драстичните разлики са при млечните продукти Още по темата Стандартът

...
Най-драстичните разлики са при млечните продукти Още по темата Стандартът
Коментари Харесай

Проверка установи двоен стандарт в храните за българския и за западните пазари

Най-драстичните разлики са при млечните артикули

Още по тематиката
Стандартът подсигурява, че в предлаганите плодове и зеленчуци няма остатъчни количества пестициди и нитрати

Окончателното решение би трябвало да бъде взето от техническия комитет към Института за стандартизация
Документ

Има вкусови и ценови разлики сред продуктите, изследвани от организацията по сигурност на храните, които се продават на българския пазар и в страните от Западна Европа. Различия са открити при 20% от тестваните храни. Това стана ясно от изказване на земеделския министър Румен Порожанов след заседението на Министерския съвет в сряда.

Сравнителният разбор на качеството на храните беше предизвикан от изнесени данни на потребителски организации в други източноевропейски страни за съществуване на разлики в качеството на хранителни артикули, създадени от еднакъв производител и предлагани на разнообразни пазари.

Изследвани са 31 продукта

Направени са лабораторни сравнителни проучвания на 31 продукта в пет категории (месни, млечни, шоколадови произведения, безалкохолни питиета и плодови сокове, храни за бебета и деца), закупени от една и съща комерсиална верига в Австрия, Германия и България.

Седем от тестваните артикули са с друго наличие на съставките (изписано върху опаковките) за българския и за западните пазари, заяви Румен Порожанов. По думите му органолептичното проучване (вкус, консистенция и др.) демонстрира избрани разлики в три продукта. Физико-химичният разбор обаче регистрира незначителни отклонения в границите на допустимото, заяви още земеделският министър. Той отхвърли да уточни съответни марки, а по-късно от пресцентъра на министерството изпратиха в допълнение информация за съответни резултати от разбора, само че още веднъж без да посочат марки (виж прикачения файл). По този метод жителите нямат точна информация при кои артикули качеството е друго и при предпочитание да не ги купуват.

Най-сериозни са разминаванията в наличието при млечните артикули, продавани под една и съща марка в България и в Германия. Например за един от типовете краве масло наличието на мазнини в продукта, предлаган в страната, е 82%, а в този от немския пазар – 80%. При съпоставката на маргарина, който на външен тип е безусловно идентичен (освен разлика в грамажа), предлаганият в България е със 70% мазнини, а в Германия - с 80%. Проверяващите са открили разлики и в състава на някои от тестваните шоколадови артикули.

В газирани питиета, предлагани на българския пазар, има глюкозо-фруктозен сироп вместо захар. Съдържанието на кофеин в енергийни питиета, продавани в страната, е по-ниско в съпоставяне със същите марки в Германия. Натурални сокове за Западна Европа са със 100% плодово наличие, а на българския пазар – с 97%. Разликите са най-незначителни при групата " артикули от месо ", демонстрира анализът.

Групите проверявани в България храни са избрани по няколко критерия - огромен % разпространяване измежду страните - членки на Европейския съюз, добре познати на потребителите, необятно рекламирани, предопределени за деца, прецизираха от организацията.

Продуктите са изследвани в пет упълномощени лаборатории. Проверяващите са създали и спомагателни разбори за съществуване на заместители, само че резултатите по този пункт са негативни. Държавните органи твърдят, че изследваните храни са безусловно безвредни без значение от откритите разлики в наличието.

В България е по-скъпо

Налице са и разлики в цените. " Първичният ценови разбор – въз основата на покупните цени, демонстрира, че 16 от изследваните 31 продукта са по-скъпи. При млечните и шоколадовите артикули отклонението е сред 20 и 70%. За два типа детски пюрета ценовата разлика е фрапантна - надлежно 80% и 107% ", уточни Румен Порожанов. Според него тя е необяснима, защото не става въпрос за незначителните 5-10%, които биха могли да бъдат оправдани с логистика и транспортни разноски.

Министър Порожанов заяви, че ще даде изводите от разбора на Комисията за отбрана на потребителите и на потребителските асоциации в страната. Резултатите от сравнителните изследвания ще бъдат показани на идващото съвещание на Съвета на министрите от Европейски Съюз на 17-18 юли в Брюксел. " Информацията ще бъде импортирана от словашкия сътрудник и ще бъде подкрепена от Вишеградската четворка плюс другите четири страни, които участваме в този развой ", изясни министърът.

" Двойният стандарт е реалност. Ще предприемем взаимни дейности и ще отправим искане към еврокомисаря за отбрана на потребителите за налагане на еднакъв ред във връзка с качеството на предлаганите артикули за другите пазари ", заключи Румен Порожанов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР