Най-доброто признание за един учител идва, когато ученикът му го

...
Най-доброто признание за един учител идва, когато ученикът му го
Коментари Харесай

Учителят, който унижи своята най-успешна ученичка

Най-доброто самопризнание за един преподавател идва, когато ученикът му го изпревари.

Не всеки учител обаче е кадърен на такова достойнство. Наблюдаваме с учудване по какъв начин един " ядосан неразбираем театрал “ очерня своята най-успешна възпитаничка и просто не можем да повярваме.

Режисьорът Иван Добчев е учител по актьорско майсторство на първата българска актриса, номинирана за „ Златен глобус “ – Мария Бакалова, която приключва през 2019 година неговия клас в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “. Вероятно в този момент той е доста горделив с достиженията й, ще си кажете, само че се оказва, че в действителност е по-скоро отчаян.

Защото „ Борат 2 “ за него е нещо като чалга, а той е подготвял Бакалова за елитарен джаз. Високо изкуство, висок спектакъл. Или най-малко по този начин му се е желало, само че тя „ беше настроена да прави подобен вид актьорски акции, да има подобен вид актьорско мислене. “

„ Започна като студентка с някакъв избран светоглед за театъра – и с моите асистенти не успяхме за тия четири години да го променим изключително “, изяснява пред „ Площад Славейков “ режисьорът, който намерено не утвърждава „ този вид кино, който тя прави “.

От това аз персонално оставам с усещането, че Мария Бакалова е постигнала триумфите си макар преподаването на Иван Добчев, а не с помощта на него и несъмнено ми се желае да я поздравя. За мен тя към този момент не е възпитаничка на НАТФИЗ, а саморасъл гений, който се е съхранил.

Продължавайки да четем изявлението на Добчев ситуацията става още по-трагично.

Преподавателят акцентира, че още като студентка Бакалова е играла функциите на „ жена, която се държи екстравагантно с тялото си и с това, което има като еротика в своята природа. “

„ Но това, за което ние дълго време спорихме, от което се опитвахме да я извадим, да я преместим по-нататък, е по-евтиният, по-естрадният фасон, с който тя се опитваше да интерпретира тези героини. И в този момент го виждам в „ Борат “.

Комичното е, че той самичък отбелязва, че е гледал едвам дребна част от кино лентата, не е поискал даже да изгледа до края изявата на своята ученичка, която реализира интернационален триумф и по всичко проличава, че ще продължи да натрупа награди и самопризнания.

„ Тяхната аудитория, естествено, не е публиката на „ Сфумато “ и в никакъв случай няма да бъде. Ние в никакъв случай няма да слезем до такава степен да имаме игрища с аудитория. “

Да слезем.

Посещавала съм постановки в Сфумато, в това число такива, режисирани от Иван Добчев. Със същия зрителски интерес изгледах и „ Борат “ и почтено казано, коментарът му ме наскърбява. Още повече ме наскърбяват идващите разсъждения на режисьора.

Дали Мария Бакалова би била определена за „ Борат “, в случай че имаше повече опит в сериозния спектакъл – пита журналистката, а Добчев дава отговор по следния метод:

„ Може би не. Ако имаше по-сериозен опит и отиваше натам, евентуално нямаше да я предпочетат. Предпочели са я тъкмо тъй като е напориста и спонтанна. Но не е неопитна, в противен случай, с тези неща доста бързо се натрупа опит.

– С кои неща?

– Ами по какъв начин да се слагаш – на мъже или на публиката.

От това бързо се натрупва опит, тъй като болшинството хора – и актьори изключително, са суетни и желаят да бъдат мечтани, пожелавани непременно. “

Да се поставя.

Посочете ми една красива жена, която не е била оповестена на леконравна, апелирам. Вероятно няма да намерите такава. И в това се корени същинският проблем! Не в разсъжденията на тематика високо или комерсиално изкуство, а във обстоятелството, че към момента сме заобиколени от мъже, които в триумфа на една жена са подготвени да видят всичко друго, само че не и гений, работа, непримиримост, та даже и шанс. Не. Тя умее „ да се поставя “.

И тези мъже управляват театри, министерства, малките екрани, градове, учебни заведения... Тези мъже в никакъв случай няма да се примирят, че дамите към този момент не се вълнуваме изключително от сексистките им оценки.

В тази връзка, в случай че Иван Добчев е преподавател по спектакъл, то Мария Бакалова за мен е преподавателка по равноправност. Излязла е отдолу под крилото на шовинистичния си учител и в този момент се радва на свободния си полет, неосъществим за ниските дюдюкания на „ високия “ театрал.

 
Хейтминутка: За Цвета, Мария и цялостната липса на морал
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР