Най-добрият вариант е Румъния и България да влязат заедно в

...
Най-добрият вариант е Румъния и България да влязат заедно в
Коментари Харесай

Йоханис: Най-добрият вариант е Румъния и България да влязат заедно в Шенген

Най-добрият вид е Румъния и България да влязат дружно в Шенгенското пространство и „ към това са ориентирани всички договаряния и всички опити да бъдат уверени тези, които имат запаси по този въпрос “.

Това заяви румънският президент Клаус Йоханис на взаимна конференция с министър-председателя на Белгия Александър де Кро, съобщи организация Аджерпрес. Йоханис е на публично посещаване в Белгия.

Румънският президент сподели, че договарянията по въпроса не престават и напомни за „ запасите “ на Австрия.

Австрия и Нидерландия блокираха влизането на Румъния и България в Шенген на Съвета на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешни работи. Ветото на Нидерландия касаеше единствено България.

В изявление за организация Блумбърг, оповестено във вторник, румънският министър председател Марчел Чолаку сподели, че Букурещ може да обмисли обособяване от напъните на България за участие в Шенген, в случай че се очертае, че договарянията ще доведат до по-добър резултат.

По-рано през днешния ден министър-председателят Николай Денков, който отговори на въпроси във Фейсбук, съобщи обаче, че няма никакви индикации, че България и Румъния вървят по разнообразни писти за Шенген.

Денков разяснява, че тази оценката на Чолаку е единствено за вътрешна приложимост в Румъния.

" Имаме осъществяване по нашите задължения за върховенството на закона, имаме извънреден прогрес по защитата на границите. Трябва да вървим дружно за Шенген, тъй като би трябвало да решаваме общите си проблеми с Румъния. Няма никаква причина да се разисква такова делене ", сподели Денков. 

" Това, което към момента се чува като несъгласие, е, че системата на Шенген не работи, което споделя австрийският канцлер и министърът на външните работи на Австрия ", напомни министър председателят.

Според него обаче това не е наш проблем, а на Европейски Съюз и ние имаме всички учредения да споделяме, че това не може да бъде спирачка за България. Денков е сдържан оптимист, че " този диалог ще успеем да го спечелим, тъй като имаме всички доводи за това ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР