Най-добрият сръбски тенисист Новак Джокович не срещна трудности в първия

...
Най-добрият сръбски тенисист Новак Джокович не срещна трудности в първия
Коментари Харесай

Джокович си навлече гнева на феновете с патриотичен коментар

Най-добрият сръбски тенисист Новак Джокович не срещна компликации в първия кръг на “Ролан Гарос ” и в профил американеца Александър Ковачевич с чиста победа след 6:3, 6:2, 7:6 (7:1) за 2 часа и 29 минути. Проблемите за Ноле пристигнаха края на самия дуел, когато 36-годишният състезател изрази насладата си от успеха.

„ Косово е сърцето на Сърбия. Спрете насилието “, сподели след мача поставения под номр 3 в схемата на “Ролан Гарос ”.

Новак Джокович е прочут със своите патриотични пристрастия и оказва непрекъсната морална поддръжка на родната си Сърбия в политическия проблем с Косово. Неведнъж Ноле се е изказвал срещу независимостта страната от Западните Балкани, която разгласи независимостта си през 2008 година Сърбия публично не признава независимостта на неотдавна образуваната страна, което важи и за 96 от страните членки на Организация на обединените нации. И до през днешния ден мнозина интернационалните анализатори настояват, че сръбското население в Косово е жертва на принуждение от локалните управляващи. Нещото, против което точно Джокович разгласи неведнъж позицията и за което проговори още един път на старта на акцията си в “Ролан Гарос ”.

Логично, това взриви напрежението и почитателите освиркаха Ноле поради реакцията му. Франция, където се организира шампионатът е измежду страните, които поддържат Косово, а популацията ѝ е извънредно сензитивно по отношение на провокациите, влизащи в прорез с разбиранията на демократичните демокрации.

След мача в обществените мрежи се появиха още по-остри реакции на почитатели не тениса, които желаят директното премахване на сърбина от шампионата. Ето и част от тях:

„ Новак Джокович би трябвало да бъде неразрешен от всички спортни действия. Много, доста рисково е да му позволим да популяризира подправена агитация, довела до гибелта на хиляди косовски албанци ”

„ Действията му способстват освен за пропагандиране на ненавист, само че и за увековечаване на спорове и разделения “

„ Расизмът и шовинизмът нямат място в спорта “

„ Този ​​човек просто обича самичък да си копае гроба “

„ Ролан Гарос “ би трябвало да го дисквалифицира за потребление на техния шампионат за поощряване на расизъм “

Новак Джокович обаче нееднократно през годините е доказвал, че стои зад думите и дейностите си и отхвърли да се извини. Същото се случи и при започване на 2022 година, когато се забърка в прословутия скандал към “Аустрелиън оупън ” и здравните ограничения към пандемията поради COVID-19. Сега не бе по-различно и Ноле отговори на всичките си критици:

„ Не съм политик и няма да вземам участие в политически полемики. Като сърбин доста ме боли от това, което се случва в Косово, изгонват нашите хора от общините. Това е най-малкото, което мога да направя, усещам се виновен като социална персона и наследник на човек, роден в Косово, усещам нужда да дам поддръжка на цяла Сърбия. Не знам какво е бъдещето за сръбския народ и Косово, само че е значимо да покажем поддръжка. Не знам какво ще стане, знам, че имаше мнения от непознати публицисти, не знам дали ще ме санкционират. Няма да се извинявам, отново бих го направил. Аз съм срещу войните и всевъзможни спорове, постоянно съм приказвал за това обществено. Тази обстановка в Косово е казус в сходство с устава на Организация на обединените нации и всички права, доста скърбя, че сме в обстановката, в която се намираме. Косово е нашето огнище, нашата цитадела, там се организира най-голямата ни борба, там се намират най-важните ни манастири “, сподели Джокович.

Предстои да забележим какво ще бъде решението за 36-годишният тенисист, само че едно е несъмнено. И то е, че Джокович няма да спре с изявленията и ексцентричното си държание макар всеобщото отрицание и вероятните рестрикции.

Иначе в случай че всичко е наред, във втория кръг на “Ролан Гарос ” Новак Джокович ще би трябвало да се изправи против унгареца Мартон Фучович.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР