Най-добрият политически лидер на ХХ век“ е основателят на турската

...
Най-добрият политически лидер на ХХ век“ е основателят на турската
Коментари Харесай

Ататюрк е най-добрият политически лидер на ХХ в. според класация

„ Най-добрият политически водач на ХХ век “ е създателят на турската страна Мустафа Кемал Ататюрк, съобщи БГНЕС.
Класацията е формирана от проф. Арнолд Людвиг, психиатър в американския университет Кентъки. В продължение на 18 години той е управлявал план за оценка на лидерските качества на държавните дейци от научна позиция. В своето проучване той е приложил достиженията на обществената биология и еволюционната логика на психиката, с цел да изясни феномена на политическото водачество.
Проф. Людвиг се е спрял на 377 велики държавни дейци, оставили своя отпечатък през ХХ век. При оценката на политическите водачи той е отчел тяхната дарба да спасят или обединят страната, да внедрят нови идеологии, техния престой във властта и моралните правила.
Кемал Ататюрк е заел първо място, следван от президента на Съединени американски щати Франклин Делано Рузвелт и китайския водач Мао Цзедун.
Баща на турския народ и страна
Мустафа Кемал е роден на 19 май 1881 година в Солун, който по това време е най-големият град в Македония – провинция на Османската империя. Учи във военно учебно заведение в родния си град, а по-късно в Битоля. Участва във войните против Италия и България през 1911-1912 година След това за малко е боен аташе в България. Твърди се, че е съдействал за възстановяване на двустранните връзки.
Звездата на Кемал изгрява при защитата на Галиполи и Дарданелите от англо-френските сили, които са разрушени на пух и прахуляк. Неговата военна победа създава огромно усещане на ръководещите кръгове в София и способства за ускоряването на присъединението на България на страната на Централните сили.
Мустафа Кемал бързо се издига във военната подчиненост на Османската империя, стигайки до чин военачалник и командващ на войска. След провалянето на Високата врата Османската империя е разпокъсана от съдружниците, в действителност тя престава да съществува.
В тези тежки моменти Мустафа Кемал сплотява остатъците от турската войска и хайлайф към себе си и стартира национално-освободителна битка. Тя се увенчава с триумф и гръцките войски са прогонени през 1922 година Така Турция се трансформира в първата победена страна от Централните сили, която ревизира изискванията на Версайската система.
Мустафа Кемал ликвидира султаната и халифата и основава Турската република през 1923 година Той е определен за първия президент на страната и остава на този пост до гибелта си през 1938 година По време на неговото ръководство са извършени всеобхватни промени по западен пример във всички сфери – обучение, войска, икономически живот, даже остарялата арабска книжовност е сменена с латиница. В знак на почитание към неговите заслуги Мустафа Кемал получава семейството Ататюрк – татко на всички турци.
Мавзолеят Анъткабир
Три години след гибелта на създателя на модерна световна Турция управляващите афишират конкурс за построяването на пантеон. Конкурсът е разгласен на 1 март 1941 година, в него се включват 27 задгранични и 20 турски архитекти. Победител е планът на турските архитекти професор Емин Халид Онат и доцент Ахмед Орхан Ардой.
Строителството на монументалния комплекс стартира през 1944 и завършва през 1953 година Общата му повърхност е 750 хиляди кв.м. и включва парк, пантеон, музей и други постройки. В архитектурата на мавзолея са употребявани селджукски и османски претекстове. Комплексът се състои от четири съставния елемент: Пътя на лъвовете, Парка на мира, Церемониалния площад и Залата на славата.
В комплекса може да забележим богата сбирка от предмети, които са свързани с живота на Мустафа Кемал, доста портрети, униформи, ордени. Специално място заема неговата неповторима сбирка от коли. Пресъздадени са значими победи на Ататюрк, както на бойното поле, по този начин и като общественик. В мавзолея на Ататюрк има и няколко негови фигури, направени от восък.
Комплексът е една от най-големите забележителности на столицата Анкара, която става основен град на страната, точно с помощта на Ататюрк – той я реалокира от Истанбул, с цел да скъса със остарялата имперска традиция. Мавзолеят е едно от най-посещаваните места, той е наложителна част от програмата на всички задгранични държавни и държавни глави, които са на посещаване в Турция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР