Най-добрите витамини и минерали според възрастта на жената споделят специалисти.

...
Най-добрите витамини и минерали според възрастта на жената споделят специалисти.
Коментари Харесай

Най-добрите витамини и минерали според възрастта на жената

Най-добрите витамини и минерали съгласно възрастта на дамата споделят експерти. Във всеки стадий от живота женското тяло има свои специфични потребности от избрани субстанции. От какви витамини и минерали се нуждаят младежите, дамите в детеродна възраст или възрастните дами? Предлагаме основни добавки, подбрани по възрастова група.

Жените употребяват здравословни добавки за здрави кости, като забавят признаците на стареене и усъвършенстват здравето си по този метод. За предпочитане е скъпите субстанции да се набират от храната. Но някои добавки може да са нужни, поради възрастта на дамата.

Тийнейджърски години

Юношеството е жизненоважен интервал за здравословното развиване на костите. Наблягането на приема на задоволително калций и витамин D може да насърчи здравия напредък на костите и да понижи риска от остеопороза и фрактури по-късно в живота.

Калций (Ca)

Калцият се локализира основно в костите и зъбите. Той участва в кръвта, работи върху мускулната функционалност, вътреклетъчното сигнализиране, сърдечната контракция и вазодилатацията. Хранителни източници на Ca: млечни артикули, кръстоцветни зеленчуци. Препоръчителната дневна доза калций е 1300 mg за девойки на възраст от 9 до 18 години.

Витамин D

Подобно на калция, витамин D е от значително значение за вярното развиване на костите. На подрастващите се предлага да одобряват 600 IU дневно Източници на този витамин: слънчева радиация, мазна риба (пъстърва, сьомга). На подрастващите се предлага да употребяват по 600 IU дневно.

Важно! От значително значение е да се приема витамин D дружно с K2. Витамин K2 предизвиква калцирането на костите и минимизира натрупването на калций в кръвоносните съдове.

Жени 20-30 години

През репродуктивния интервал дамите имат нараснала потребност от желязо (Fe) и фолиева киселина.

Желязо

Нуждата от желязо е най-висока при дами над 19 години в репродуктивна възраст. Препоръчителната дневна доза за дами в тази възрастова група е 18 mg дневно и 27 mg за бременни дами. Хранителни източници на Fe: стриди, телешко, спанак, черен шоколад, бобови растения. Ако дамата има извънредно изобилна менструация (менорагия), тя е изложена на риск от недостиг на Fe.

Пренатални добавки

Ако една жена възнамерява да забременее, ще е нужна пренатална добавка. Последната включва минералите цинк, желязо и калций, витамин С и витамините от комплекс В. Фолиевата киселина е виновна за репликацията на ДНК и спомага за понижаване на риска от патологии на невралната тръба на плода.

Важно! Доказано е, че оралните контрацептиви, известни също като хормонален надзор на раждаемостта, понижават равнищата на избрани хранителни субстанции, в това число B6, B12, фолиева киселина и цинк.

Жени 40+

Жените на 40 и повече години имат специфични хранителни потребности, защото наближават менопаузата и демонстрират забележими признаци на стареене.

Колаген

Добавките с колаген имат резултат срещу стареене. Колагенът е един от структурните съставни елементи на кожата, обезпечава нейната издръжливост и разтегливост. С годините при дамите концентрацията на този протеин в кожата понижава, тъй че тя става тънка и груба.

Омета-3 мастна киселина

Хранителни източници на Омега-3: мазна риба (херинга, сьомга), ленено семе, орехи. Омега-3 са ефикасни за понижаване на риска от сърдечни болести посредством повишение на равнищата на липопротеините с висока компактност, намаление на кръвното налягане и триглицеридите. Тези мастни киселини са ефикасни против когнитивното стареене.

Жени на 50-60 години

Запазването на костната маса и предотвратяването на възпаления са нужни на дамите в интервала от 50 до 60 години. Калцият (Ca) и куркуминът са значими добавки на тази възраст. На дамите над 50 години се предлага да одобряват минимум 1200 mg калций дневно за поддържане на костната маса.

Калций

След менопаузата синтезът на естроген понижава и разграждането на костната тъкан се форсира. Жените на възраст 50+ се поучават да одобряват Ca за поддържане на костната маса.

Куркумин

Той е съставен елемент на куркумата, който има противовъзпалително деяние и поддържа функционалността на мозъка и ставите. Въвеждането на куркумин в диетата за 8-12 седмици понижава деянията на артрит (болки в ставите, възпаление). Куркуминът е потребен за профилактика и лекуване на невродегенеративни болести (болест на Алцхаймер).

Жените се поучават да спрат приема на желязо след менопаузата, в случай че не е указано друго от техния доктор.

Жени 70+

Запазването на чистата костна маса и предотвратяването на фрактури е първостепенна задача за дамите на тази възраст.

Витамин D

След 70-годишна възраст потребността от витамин D нараства от 600 IU на 800 IU дневно. Доказано е, че витамин D в композиция с калций усъвършенства костната минерална компактност и понижава фрактурите при дами след менопауза. Този витамин е ефикасен и против когнитивен спад.

Протеин

Свързаната с възрастта прогресивна загуба на мускулна маса, известна като саркопения, е сериозен проблем за възрастните хора. Препоръчителната дневна доза протеин е 0,8 g/kg. Колкото и да са доста мненията на специалистите, те допускат, че възрастните хора би трябвало да употребяват от 1,2 до 2,0 g/kg протеин дневно, с цел да поддържат мускулна маса. За една жена това възлиза на 81 до 136 грама протеин дневно. Ако имате проблеми с приемането на задоволително протеин дневно, протеиновите добавки могат да ви оказват помощ.

 infomax-logo-50-15-HW

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР