Най-добрите приятели на Дядо Коледа са две от най-романтичните цветя,

...
Най-добрите приятели на Дядо Коледа са две от най-романтичните цветя,
Коментари Харесай

Това е цветето на целувката, напук на студа - цъфти на Рождество

Най-добрите другари на Дядо Коледа са две от най-романтичните цветя, които на инат на студа цъфтят през декември. Всички сме виждали зелените къдрави листенца и яркочервени топченца в украсата за Рождество. Става дума за растението холи, известно още като цветето на целувката, което с малко повече старания и предпочитание може сполучливо да си отглеждате на терасата в саксия. Азалията е другото чаровниче, което ще ви зарадва с луксозните си розови цветове също точно на празниците, написа " Телеграф ".

Поверия

Известността на холито идва освен от коледните картички, а и от поверието, че който се озове под него в дните към Коледа, би трябвало да бъде целунат наложително. Това измислено поверие е станало мотив за началото на доста сантиментални истории. Именно тази му известност го трансформира в едно от най-желаните растения за развъждане в цяла Европа.

Грижи

Въпреки че наподобява прекомерно екзотично за нашите ширини, грижите за холито са напълно осъществими и растението може без проблеми да вирее у нас, настояват експерти по дендрология. Разковничето е да не го сеете сами, тъй като това в действителност изисква по-квалифицирани умения, а да го вземете готово за засаждане от профилиран разсадник. Оттам нататък е значимо местоположението. Холито не обича тъмнината, само че го пазете от директната слънчева светлина. Най-подходящо е да го поставите някъде, където е полусянка. Друго значимо изискване е да бъде на хладно. Затова и терасата е прелестно място за холито през зимата. То цъфти или през късната есен, или при започване на зимата. Червените му топчета остават цяла зима. Важно при поливането му е да навлажнявате почвата, не листата му, допълниха майстори цветари.

Декорация

И до момента в който холито е една от главните коледни декораци, азалията е желана за сантиментална декорация целогодишно. Розовите цветя са желани освен за дома, а и са извънредно публикувани в фешън кафенета и реномирани заведения за хранене. Както и холито, азалията също цъфти през зимата. Тя също е вечнозеленорастение. Височината на прелестното храстче доближава от 60 до 250 см. Освен в розово може да цъфти също в бяло, цикламено, алено. И тя, като своето другарче холито, обича хладина и светлина, само че не и директни слънчеви лъчи. Тънкост при нея е, че се полива с престояла вода.

Климатикът им е зложелател

Климатикът е зложелател номер едно на декемврийските цветя. Дори да е вътре, а не на балкона, в никакъв случай не дръжте азалията към уреда, предизвестяват майстори цветари. И допълват, че имат доста починали растения точно заради тази причина. " Идват при нас и питат за съвет. Много постоянно проблеми има при азалията. Цветето внезапно остава като опърлено, а хората си мислят, че вършат неточност в поливането му и по тази причина съхне. Всъщност главен проблем се оказва местоположението му. Ако е покрай климатик, то ще изсъхне “, описаха от цветарски магазин в София. В подобен случай спасението е неотложно да го поставите надалеч от уреда и да бъде на ярко. Поливайте лекичко, като внимавате да не прекалите. Ако не е изсъхнала изцяло, сигурно азалията има големи шансове да оцелее и да се възвърне в цялостния си лукс, успокоиха специалистите.

Запасете се с препарати

Запасете се с препарати против вредители и заболявания, в случай че желаете да нямате проблеми при развъждането на азалията и холито, предизвестиха майстори цветари. За да сте сигурни, че ще вземете най-адекватния артикул, консултирйте се с продавачите в профилираните магазини. Въпреки че е относително издръжливо растение, холито страда от листни въшки и паяк кърлеж. Азалията постоянно боледува от ертицилоза, която се характеризира с потъмняване на основата на растението. Често срещана е и гъбичната зараза церкоспорозата. С подобаващи препарати всичко е обратимо, успокоиха специалисти. Следете растенията си за необикновени положения и дезинфекцирайте саксиите преди засаждане, допълниха още експертите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР