Най-добрите млади поети, участници в 38-мото издание на Националния младежки

...
Най-добрите млади поети, участници в 38-мото издание на Националния младежки
Коментари Харесай

Ралица Райкова спечели златното яйце на конкурса „Веселин Ханчев“

Най-добрите млади поети, участници в 38-мото издание на Националния юношески книжовен конкурс „ Веселин Ханчев ", бяха наградени довечера на тържествена гала в Регионалния исторически музей. 99 дарования се бориха за статуетката „ Златното яйце ” и издаване на първа дебютна книга.

Гости на церемонията бяха зам.-кметът Милена Желева, Диана Атанасова, шеф отдел „ Култура ” в Община Стара Загора и Слава Драганова, шеф на Библиотека " Родина ". И тази година уредници на литературния конгрес са Община Стара Загора, Библиотека „ Родина ” и Къща музей „ Гео Милев.

Ина Иванова показа стихосбирката " Постоянна експозиция " на Преслава Виденова, притежател на Голямата премия от тридесет и седмото издание на състезанието. „ Изумително е какъв брой етична и не по юношески строга е нейната лирика. Преслава Виденова е стихотворец, само че в нея има една нишка на правдивост, която държи гръбнака на дебютната и стихосбирка “, сподели по време на представянето Иванова. “Създаването на дебютна стихосбирка е от една страна поръчка за пътя, само че от друга-изисква построен жанр. При Преслава Виденова той съществува. Нейната лирика си разрешава доста деликатно да работи с значими топоси “, добави още тя.

Дистанционно присъстващите поздрави и родственикът на гениалния Веселин Ханчев, Александър Богдан Томсън, който е внук на сестрата на поета. „ От името на цялото си семейство благодаря на уредниците за труда и постоянството, с което провеждат през толкоз доста години Националният конкурс „ Веселин Ханчев “ и поддържат младите създатели. Благодарение на хора като вас творчеството на Ханчев продължава да живее и да въодушевява идващите генерации “, сподели Томсън.

Участниците в журито Камелия Кондова, Ина Иванова и доцент Васил Видински споделиха, че и тази година състезанието е впечатляващ. „ Има огромно многообразие от видове изказ, сензитивност от създателите. Едно от нещата, което отличава този конкурс, е че има доста положителни творби и създатели “, показа доцент Видински. Той пожела на всички участници да продължат да пишат и да работят.

Голямата премия „ Златно яйце ”  и печатане на първа стихосбирка бе присъдена на 22-годишната Ралица Райкова от София. Втора премия Бояна Узунова 20 години oт Велико Търново. Трета премия отиде при 21-годишната Мария Петкова от Несебър. Бяха присъден и единадесет поощрителни награди.

„ Благодаря на всички, че сте събрали храброст да се явите на един от най-престижните състезания за младежка лирика в България. Не инцидентно това се случва в Града на поетите, тъй като тук имаме обичаи, тъй като тук ценим словото “, сподели по време на награждаването зам.-кметът Милена Желева. Тя добави, че в Стара Загора има литературното украшение „ Музей Литературна Стара Загора “, и добави всички млади гении да не престават да основават прелестни творби.

 „ Бих желала да благодаря, че го има състезанието „ Веселин Ханчев “, който ни въодушевява “, показа новият победител в състезанието Ралица Райкова. Тя си пожела да има повече такива събирания на млади и надарени хора.

Присъстващите се любуваха на прелестните осъществявания на младия саксофонист Добромир Добрев, възпитаник в НУМСИ „ Христина Морфова.

Утре ще се организира обичайна Поетическа работилница за млади поети и журито.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР