Най-добрите български ученици по лингвистика спечелиха 4 медала и почетна

...
Най-добрите български ученици по лингвистика спечелиха 4 медала и почетна
Коментари Харесай

Български ученици спечелиха 4 медала на Международната олимпиада по лингвистика

Най-добрите български възпитаници по филология завоюваха 4 медала и почетна грамота от най-престижния шампионат за годината – Международната олимпиада по филология. През 2023 година България бе хазаин на 20-ото юбилейно издание на международната конкуренция. За една седмица в Банско се събраха над 200 състезатели от близо 40 страни. Българските възпитаници завоюваха 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов орден, както и 1 почетна грамота, оповестяват от Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки.

Константин Георгиев ( 12 клас, МГ Русе), бе отличен и с грамота за най-хубаво решение на една от дилемите. Сребърните оценки са за Теодор Малчев (12 клас, СМГ) и Рами Хенауи (12 клас, НПМГ), бронзът е за Николай Георгиев (11 клас, ПМГ Силистра), а почетната грамота е за Ния Димитрова (11 клас, СМГ). На Ванеса Калинкова ( 10 клас, ППМГ Бургас), Мира Липкова (9 клас, ПМГ Силистра) и Калина Иванова (9 клас, НПМГ) не им доближи малко, с цел да влязат в зоната на премиите. Ръководители на тима са Любомир Златков (ИМИ-БАН) и Василена Лазарова (НПМГ и СМГ).

Ето повече за българските възпитаници:

Русенецът Константин Георгиев завоюва златен орден за България от олимпиада по филология. Константин Георгиев е възпитаник в 12 клас на МГ " Баба Тонка “, Русе и за повторно е част от националния тим. Той стартира да се занимава с филология в 8 клас и последователно ползата му се ускорява. Вдъхновение за неговите достижения му вдъхва ръководителката му Илияна Раева. Миналата година Константин печели златен орден на Международната олимпиада, освен това с шести резултат в света.

Ванеса Калинкова е ученичка в 10 клас на ППМГ " Акад. Н. Обрешков “, Бургас и за първи път се класира в националния тим. Лингвистиката я заинтригува в 5 клас. Благодарение на поддръжката и вдъхновението от учителите ѝ Ганка Вътева и Динко Раднев ползата ѝ я довежда до националния тим. Ванеса има няколко интернационалните участия и медали от надпревари по математика.

Теодор Малчев е възпитаник в 12 клас на СМГ " Паисий Хилендарски “ и за повторно е част от националния тим. Той стартира да се занимава с филология в 9 клас с помощта на учителя си Людмил Попов. Но най-голяма помощ в развиването и подготовката му има Любомир Златков. Миналата година Теодор печели бронзов орден от Международната олимпиада по филология.

Мира Липкова е ученичка в 9 клас в ПМГ " Св. Климент Охридски “, Силистра и това е дебютът ѝ в националния тим. Тя стартира да се явява на районни надпревари по филология още от 5 клас. И с помощта на учителката си Милена Коцева тя обиква тази просвета. Международната олимпиада тази година ще бъде първото международно съревнование за Мира.

Ния Димитрова е ученичка в 11 клас в СМГ " Паисий Хилендарски “ и за първи път доближава до националния тим. Тя стартира още в 5 клас да се интересува от филология. Посещава школи и надпревари, като за своето развиване е признателна на Людмил Попов и Любомир Златков. И за Ния тази Международна олимпиада ще бъде първото ѝ международно съревнование.

Николай Георгиев е възпитаник в 11 клас в ПМГ " Св. Климент Охридски “, Силистра и също е дебютант в националния тим. Той открива интереса си към лингвистиката в 5 клас и е признателен на  учителката си Милена Коцева за развиването и напредъка си. За Николай това ще бъде първото му международно съревнование по филология, само че по математика има два бронзови медала от влиятелната Жаутиковска олимпиада през 2022 и 2023 година.

Рами Хенауи е възпитаник в 12 клас в НПМГ “Акад. Любомир Чакалов " и за първи път доближава националния тим. В 8 клас той открива интереса си към лингвистиката като извънкласно занятие. Започва да посещава школи и е признателен на ръководителя си Момчил Блъсков, поради който той от ден на ден се занимава с филология. Рами взе участие в редица национални и международни надпревари, като по математика печели две бронзови оценки от Жаутиковската и Кавказката олимпиада.

Калина Иванова е ученичка в 9 клас в НПМГ “Акад. Любомир Чакалов " и също за първи път е част от националния тим. Тя стартира да се занимава с филология преди две години. Като вдъхновяващите учители, които са я запленили по тази просвета са Момчил Блъсков и Василена Лазарова. До в този момент Калина е взела участие онлайн на интернационално съревнование по филология – Online Olympiad in Linguistics 2023, където печели сребро, класирайки се на 17-о място от 619 участници.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР