Най-добрата пшеница остава за национално потребление, тоест тя си остава

...
Най-добрата пшеница остава за национално потребление, тоест тя си остава
Коментари Харесай

Марияна Кукушева: Българският хляб се прави от най-добрата пшеница

Най-добрата пшеница остава за национално ползване, т.е. тя си остава тук. В този смисъл българският самун се прави от най-хубавата пшеница. Най-качествената и здравословна храна е хлябът. Това съобщи в предаването,,България сутрин’’ Марияна Кукушева, която е представител на Националния браншови съюз на хлебарите.

,,Тази година житната годишна продукция е по-малка, по тази причина и покачването на цената на хлебната пшеница е над 35 процента'', разясни тя.

По думите ѝ междинната работна заплата в сектора е към 1800 лв., което е 50% по-висока от междинната заплата за страната.

,,Това се дължи на обстоятелството, че хлебарите правят нощен труд, работят през почивните дни и по празниците. Все по-малко хора упражняват тази специалност за съжаление'', добави още Кукушева.

,,Търговските вериги са тези, които диктуват цената на хляба, а не ние. Цената на хляба към този момент е поправена, само че не е поправена от доставчика, т.е. нашите цени не са променени'', сподели тя.

Накрая тя показа, че да вземем за пример храната в Прага е по-скъпа, само че не е по-качествена.

,,Тръгването към регулация не е добър вид. За да поддържаме цените на храните, би трябвало да финансовото министерство да намерения за 5% Данък добавена стойност по връзки на хляба, млякото, сиренето и всевъзможни съществени храни'', приключи Марияна Кукушева.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР