Най-дългият в света подводен железопътен тунел между Финландия и Естония

...
Най-дългият в света подводен железопътен тунел между Финландия и Естония
Коментари Харесай

Подводен тунел за €20 милиарда свързва две европейски столици

Най-дългият в света подводен железопътен тунел сред Финландия и Естония може да коства до 20 милиарда евро и да бъде подготвен до 2040 година, демонстрира изследване на двете страни, представено от Reuters.

Хелзински и Талин желаят да построят непрекъсната подводна връзка сред двете северни столици. Тунелът ще е дълъг 103 километра и ще редуцира времето за пътешестване с най-малко 30 минути. В момента то е 90 минути с най-бързия ферибот.

Десетки хиляди естонци работят в района към Хелзинки и доста от тях пътуват по море всяка седмица. Множество финландски туристи пък посещават Талин.

Тунелът ще свърже летищата на двата града, както и ще прави връзка с железопътната линия сред Талин и Варшава, която би трябвало да е подготвена до 2026 година.

Без тунела се чака пътникопотока сред двата града да нарасне от 9 милиона през 2017 година до 14 милиона през 2050 година А с него - до 23 милиона, като 10 от тях ще употребяват ферибот.

Първоначалната оценка демонстрира, че тунелът ще коства сред 13 и 20 милиарда евро, а очакванията на двете столици са 40% от разноските да бъдат покрити от Европейския съюз.Междувременно досегашният шеф по маргетинка на Rovio - компанията, основала известната игра Angry Birds, търси китайско финансиране за сходен тунел, който мине през друг маршрут и би трябвало да отвори преди този, плануван от управляващите на двете страни. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР