Най-често срещаната форма на условни задължения в страните от ЕС

...
Най-често срещаната форма на условни задължения в страните от ЕС
Коментари Харесай

България е с най-нисък общ процент на държавни гаранции в Евросъюза

Най-често срещаната форма на условни отговорности в страните от Европейски Съюз са държавните гаранции върху отговорности, а от време на време и върху активи на трети страни. През 2020 година и 2021 година държавните гаранции, предоставени в Европейски Съюз, се усилиха доста след началото на пандемията от COVID-19. През 2022 година равнището на държавните гаранции беше в допълнение повлияно от последвалата енергийна рецесия след съветската експанзия против Украйна.

През 2022 година най-високият общ % на държавни гаранции е регистриран във Финландия (19,1% от БВП), Италия (16,3%), Германия (15,5%), Австрия (15,2%) и Франция (13,5%). В долния завършек на скалата равнища под 1% от Брутният вътрешен продукт са регистрирани в Ирландия, България, Чехия и Словакия. Това сочат данни за условните отговорности и необслужваните заеми, оповестени през днешния ден от Евростат.  

В множеството страни от Европейски Съюз централното държавно управление е преобладаващият поръчител. Забележително равнище на гаранции от страна на локалните управляващи може да се види във Финландия, Дания, Швеция и Франция. В няколко страни огромна част от гаранциите се дават на финансови институции – изключително във Финландия, Гърция, Франция, Люксембург, Белгия и Унгария – постоянно предоставени в подтекста на рецесията с COVID-19 или финансовата рецесия от 2008-09 година Значителна част от гаранциите, предоставени по време на рецесията с COVID-19 бяха под формата на стандартизирани гаранционни стратегии, т.е. огромен брой сходни и релативно дребни по мярка гаранции, като да вземем за пример гаранции за заеми за дребни и междинни предприятия.

Нивото на отговорностите на обществените корпорации, класифицирани отвън държавното ръководство, през 2022 година варираше в необятни граници в страните от Европейския съюз. Значителни суми отговорности са регистрирани в Гърция (144,1% от БВП), пред Холандия (93,5%), Германия (88,4%), Люксембург (72,0%) и Франция (67,5%).

За разлика от тях суми от по-малко от 10% от Брутният вътрешен продукт в пасивите на обществените корпорации са регистрирани в Испания (4,2%), Словакия (4,9%), Румъния (7,6%) и Кипър (8,8%).

Основната причина за високото равнище на отговорности в някои страни от Европейски Съюз е, че данните включват отговорности на обществени банки, следени от държавното управление. Повечето от тези пасиви се състоят от депозити, държани от семейства или други частни или обществени субекти. Като цяло финансовите институции имат доста по-големи суми на дългови отговорности спрямо нефинансовите предприятия. В същото време тези институции разполагат и със доста количество финансови активи, които не са включени в това събиране на данни.

През 2022 година Кипър остава страната с най-голям размер необслужвани заеми (активи) на държавното ръководство - 15,4% от Брутният вътрешен продукт, следван от Хърватия и Португалия, и двете с дял от 1,0%. Португалия и Словакия с най-големи отговорности, свързани със задбалансови публично-частни партньорства (ПЧП).

През 2022 година отговорностите, свързани със задбалансови публично-частни партньорства (ПЧП), дълготрайни контракти за строителство, при които активите се записват отвън държавните сметки, са били под 2% от Брутният вътрешен продукт във всички страни от Европейски Съюз. Девет страни от Европейски Съюз нямаха такива отговорности. Португалия има най-голям дял (1,7% от БВП), следвана от Словакия (1,3%) и Унгария (0,7%). Тези ПЧП отговорности се дължат най-вече на планове за автомагистрали.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР