Най-богатият човек в света се опитва да сключи сделка с

...
Най-богатият човек в света се опитва да сключи сделка с
Коментари Харесай

Защо най-богатият човек в света се нуждае от най-богатия индиец?

Най-богатият човек в света се пробва да подписа договорка с най-богатия човек в Индия за печелене на по-голям дял от големия индийски пазар.

Основателят на Amazon Джеф Безос договаря за възможна инвестиция в Reliance Retail - най-големия търговец на дребно в страната, притежаван от милиардера Мукеш Амбани, предават изданията Economic Times и Reuters, представени от profit.bg.

Американската компания се пробва да придобие до 26% дял в индийската компания, разкриват източници на двете медии.

„ Не разясняваме медийни спекулации и клюки. Нашата компания непрестанно преглежда разнообразни благоприятни условия. Правим и ще продължим да вършим нужните съобщение, съответстващи на нашите отговорности ”, разяснява представител на Reliance Retail пред CNN.

Говорител на Amazon в Индия е отказал коментар по тематиката.

Reliance Retail има към 11 хиляди магазини в Индия и продава всичко – от умни часовници до хранителни артикули. Евентуално партньортство би дало много по-силен достъп на Amazon до големия индийски пазар. Компанията е отдели над 5 милиарда $ в името на разгръщане на индийските си интервенции.

Amazon води борба с Flipkart, който се има от главния съперник на компанията в Съединени американски щати Walmart, за превъзходство над индийския онлайн пазар, който се чака да доближи 200 милиарда $ до 2027 година Широкият пазар за търговия на дребно в страната се прави оценка на над 670 милиарда $. 

Двете компании оформят към 30% от индийския онлайн пазар, по данни на компанията за изследвания Forrester, като Flipkart имат дребна преднина пред Amazon.

„ Относно Amazon, това, което търсят, е достъп до офлайн инфраструктура, която включва верига за доставки и офлайн магазини ”, споделя Сатиш Меена, анализатор в Forrester.

„ Без офлайн наличие ще бъде мъчно за Amazon да откри по-голям пазар ”, споделя той.

Базираната в Сиатъл компания се пробва да усили физическото си наличие в Индия. За задачата беше добит дребен дял във веригата магазини Shoppers Stop през 2017 година През предходната година пък беше вложено във веригата за хранителни артикули More.

Сделка с Reliance Retail ще даде достъп до хиляди магазини из страната, изключително в райони, където достъпът до интернет е едва публикуван. Компанията има търговски обекти в над 6 700 градове и дребни градчета.

Сделка с бизнеса на Амбани може да донесе и спомагателни преимущества. Индийската компания има най-големия мобилен оператор в страната - Reliance Jio, който има над 300 млн. консуматори. Телекомът оказва помощ за разпространяването на интернет измежду милиони индийци посредством евтините си тарифни проекти.

Въпреки че Amazon има мощно онлайн наличие в Индия, то достъп до мрежата на Jio ще разреши на търговеца да доближи консуматори, които за първи път имат опция да сърфират в интернет.

Амбани е изразявал желанията си да комбинира цифровия и комерсиалния си бизнес, обявявайки проекти за основаване на платформа за електронна търговия през януари тази година. Партньорство с Amazon би подкрепило тези проекти много съществено.

„ Тази договорка ще обезпечи на Reliance Retail достъп до открита платформа за електронна търговия ”, споделя Киран Педада, помощник по маркетинг в Indian School of Business.

„ Reliance Retail ще получи достъп до технологията на Amazon и тяхните знания и експертиза ”, прибавя той.

Amazon (и всички огромни корпорации, бел. ред.) от дълго време се пробват да разширят бизнеса си на индийския пазар, като през предходната година компанията за малко да купи Flipkart, преди да загуби от Walmart.

Двете компании бяха ударени от новия индийски регулатор за онлайн търговията, който предотврати опитите им да подбиват конкуренцията посредством огромни понижения, като наложи и рестрикция на вложенията им в страната. 

Ако Безос има на своя страна най-големите индийски компании и най-богатия човек в страната, то Amazon ще може много по-успешно да лобира против политиката на протекционизъм на индийското държавно управление.

„ Ако договорката се случи, ще стане доста мъчно за Walmart и Flipkart ”, прибавя Сатиш Меена от Forrester.

Общото благосъстояние на Безос и Амбани надвишава сумата от 150 милиарда $, като Безос има 111.7 милиарда $, а индийският му сътрудник „ едва„ 45.8 милиарда $, сочат данните на Forbes. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР