Най-близката звездна система до нашата може би крие обитаема екзопланета,

...
Най-близката звездна система до нашата може би крие обитаема екзопланета,
Коментари Харесай

Тъмната тайна на Алфа Кентавър

Най-близката звездна система до нашата може би крие обитаема екзопланета, доста сходна на Земята. Освен това обаче крие и особена тъмна загадка. Алфа Кентавър, която се намира едвам на 4,37 светлинни години от Слънчевата система, e нашият непосредствен комшия в Галактиката. Но наподобява, че една от нейните три звезди може би е станала жертва на “кражба ” от междузвезден порядък.

Според ново изследване Проксима Кентавър, домът на известната екзопланета Проксима Б, не се е появила на настоящето си място дружно със своите спътници - Алфа Кентавър А и Алфа Кентавър Б. Представете си, че в миналото този свят напълно не е бил най-близкия комшия на Слънчевата система в Космоса.

След като са моделирали симулации на орбитите на трите звезди за интервал от 10 милиарда години, екип е разкрил, че орбитата на Проксима Кентавър е била обвързвана с орбитата на Алфа Кентавър А и Б единствено в 74 % от случаите.

Ако трите звезди обикаляха всяка една от себе си в продължение на няколко милиарда години, е обикновено да си помислим, че са родени като едно щастливо семейство. Според екипа има 25% Проксима да е била уловена от гравитационното поле на Алфа в избран миг от галактичната история, еони обратно.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР