Най-амбициозният кръг на финансиране, стартиран до момента от Китай в

...
Най-амбициозният кръг на финансиране, стартиран до момента от Китай в
Коментари Харесай

Проблемите на Китай му пречат да набере финансиране за чипове

Най-амбициозният кръг на финансиране, стартиран досега от Китай в поддръжка на полупроводниковата промишленост на страната, се затруднява първоначално да набере целевата сума от 300 милиарда юана (41 милиарда долара), като за това е отговорен неподходящият стопански климат, оповестяват за Financial Times трима души, осведомени със обстановката.

Това е третият кръг на финансиране за учредения през 2014 година Китайски капиталов фонд за промишлеността на интегрирани схеми (известен като Големия фонд), като през първите два кръга, извършени през 2014 година и 2019 година, той е набрал надлежно 139 милиарда (19 милиарда долара) и 200 милиарда юана (28 милиарда долара). Министерството на финансите е било най-големият вложител в първите два кръга на финансиране, като е осигурило надлежно над 44% и близо 15% от капитала, а останалата част е пристигнала от локалните държавни управления и държавните предприятия.

Според осведомени на настоящия стадий фондът ще се концентрира върху обезпечаването на средства за съоръжение за полупроводници, откакто предходните два бяха ориентирани към производството.
Реклама Проблеми с набирането на капитал
Според източниците на FT китайското Министерство на индустрията и осведомителните технологии, което управлява самодейността, е срещнало компликации при постигането на новата финансова цел от локалните управляващи и държавните предприятия, които изпитват усложнения в изискванията на стопански спад. Според човек, непосредствен до районно държавно управление, бавното възобновяване след пандемията е довело до финансово натоварване на локалните управляващи, в това число до съществени проблеми с задълженията на някои от тях, което ги е предиздвикало да бъдат " по-предпазливи и консервативни " в вложенията си.

Липсата на огромни претенденти, които да бъдат подкрепени с новата акция, също способства за разочароващия резултат. Според специалисти капиталовите решения са станали по-пасивни в изискванията на рестриктивните мерки на Съединени американски щати върху достъпа на промишлеността до съвременно съоръжение.

" Вместо да се преценява само със цената на инвестицията, Големият фонд би трябвало да вземе поради посоката на рестриктивните мерки на Съединени американски щати, когато взема решение на кого да заложи, което води до по-ограничени благоприятни условия ", разяснява основан в Китай анализатор, поискал да остане неизвестен.

Фондът към този момент е възприел по-предпазлив метод на втория стадий, като повече от 30% от набраната сума е употребена за следващо финансиране на компании, подкрепени на първия кръг, демонстрират данни от Wind, оценени от Financial Times. Според двама души, осведомени с активността на фонда, капиталът, набран на втория кръг, е останал неусвоен.
Реклама
Антикорупционното следствие на фонда, траяло повече от година, също се отрази на темповете на вложение и на доверието на пазара. От юли предходната година насам повече от 10 ръководители, свързани с него, са били арестувани, което е довело до закъснение на капиталовите действия.
Свързани публикации Какво значат икономическите проблеми на Китай за света 15 септември 2023, 06:56 Китай основава фонд от 40 милиарда $ за поддръжка на чип промишлеността си 12 септември 2023, 10:07 Забавянето на китайската стопанска система се усеща в цяла Азия 10 септември 2023, 11:17
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР