Най – приеманата теория за произхода на вселената все още

...
Най – приеманата теория за произхода на вселената все още
Коментари Харесай

Вселената е родена от масивна черна дупка, твърдят физици

Най – одобряваната доктрина за произхода на вселената към момента е Големият гърмеж. Теорията допуска, че вселената е основана от гравитационна сингулярност – точка с нулев размер и безкрайна компактност – която се уголемява в идващите 13,8 милиарда години. Въпреки че това разширение си има своите въпроси без отговор, по-големият въпрос е какво е предхождало (предизвикало) Големия гърмеж.

Итън Сийгъл, физик и помощник на Forbes, изяснява опцията вселената да води началото си от черна дупка. Идеята е препоръчана в началото през 2013 от физиците Ниайеш Афшорди, Разие Пурхасан и Робърт Ман, а техният сюжет съумява да устои на деликатното вглеждане от страна на другите физици и учени.

Аргументът, който поддържа тази доктрина е сингулярността, събитие, което може да се открие единствено в два случая във вселената – Големия гърмеж и черните дупки. Гравитационната сингулярност е едноизмерна точка, в която се чупят законите на физиката, с които описваме пространство – времето.

В черните дупки сингулярността съществува в техния небосвод на събитията. Този небосвод оборва всичко, за което знаем, че ръководи физиката в нашата галактика, освен това и двете – и квантовата механика, и общата релативност. Предполага се, че хоризонтът на събитията в черната дупка е по-масивен от това, което частиците в него могат да поемат.

Фактът, че черните дупки във вселената са доста по-масивни от това не е проблем „, изяснява Сийгъл, „ законите на физиката, които познаваме се чупят в сингулярността, която калкулираме в центъра. Ако в миналото желаеме да я дефинираме акуратно, ще би трябвало да унифицираме квантовата доктрина с общата доктрина на относителността . “

Тъй като нашето схващане за вселената е към момента лимитирано, просто назоваваме тази точка „ сингулярност “. Хоризонтът на събитията на черната дупка е в общи линии едноизмерно повтаряне на триизмерната галактика. Върху това е фокусирано проучването на Института Периметър (Perimeter Institute). Възможно ли е нашата галактика да е артикул на сингулярността на огромна, първична черна дупка? Дали нашата галактика не е триизмерната опаковка на хоризонта на събитията на друга галактика?

При подобен сюжет, нашата галактика се ражда, когато звезда в четириизмерна галактика колабира в черна дупка „, написа в прессъобщението на Института Периметър.

Сийгъл изяснява по какъв начин е допустимо е това:

При образуването на черната дупка се появява хоризонтът на събитията и стартира бързо да се уголемява, продължава да пораства с попадането на повече материя вътре. Ако можехме да сложим координационна решетка върху тази двуизмерна опаковка, ще открием, че тя произлиза от точката, в която линиите на решетката са доста близо една до друга, по-късно се уголемява бързо с образуването на черната дупка, след което разширението се забавя дружно със забавянето на темпото, с което материята попада вътре. Това съответствува, най-малко на концептуално равнище, с следеното от нас разширение на нашата триизмерна галактика . “

Би ли означавало това, че всякога, когато се образува черна дупка, се появява двуизмерна галактика? Сийгъл разяснява:

Колкото и откачено да звучи, наподобява отговорът е може би.

Колкото и впечатляващо да звучи това, то към момента е единствено доктрина. Необходимо е доста по-добро схващане на вселената, с цел да бъде доказано.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР