Навярно най-добрият събеседник в света е онзи, който насърчава другите

...
Навярно най-добрият събеседник в света е онзи, който насърчава другите
Коментари Харесай

Как да развием социалната си интелигентност и каква роля играе в живота ни тя

„ Навярно най-хубавият събеседник в света е оня, който предизвиква другите да приказват. ” - Джон Стайнбек

Социалната просветеност (Social Intelligence – SI) е способността на човек за сполучливо създаване на взаимоотношения, схващане и свързване с другите, опцията да се движи в обществените среди. Обществото слага огромен акцент върху интелигентността и знанията, оставяйки на назад във времето значимостта от връзка с другите, социализация и основаване на контакти, които в действителност заемат огромна част от живота ни и оказват огромно въздействие във всяка една сфера.

Според това е така наречен интраперсонална просветеност.

Ванеса Едуардс, обществен представител и създател, коментира значимостта от развиване на обществената просветеност: „ Силната връзка с другите усъвършенства даже имунната система и оказва помощ в битката с разнообразни заболявания и тревожни положения. Самотата и неналичието на контакти са измежду главните източници на стрес, разнообразни здравословни проблеми и меланхолия. Освен това, нашите връзки въздействат във всяка една област в живота ни – от работната среда и другарствата, до фамилната атмосфера и взаимоотношенията с колегата, децата, околните ни. ”

Важно е да се означи, че обществената просветеност и такава са две разнообразни понятия: Емоционалната просветеност е способността на човек да проучва своите мисли и усеща, толкоз добре, колкото управлява и своите реакции. Ниската прочувствена просветеност може да се отрази на обществената такава на даден човек. Социалната просветеност изисква самоконтрол и дарба да се разбере по какъв начин се усещат другите. Хора с ниска прочувствена просветеност постоянно не са в положение да създадат това.

Социалната просветеност не е неотменна част от личността на човек, това е умеене, което се придобива. Много хора считат, че колкото някой е по-енергичен и деен, толкоз по-голяма е обществената му просветеност. Истината е, че това равнище на сила не е от значително значение.

“Хората могат да бъдат спокойни и интровертни, само че въпреки всичко високо обществено интелигентни, до момента в който един динамичен и на пръв взор разговорлив, само че прекомерно гръмък и постоянно недодялан човек, да е с прекомерно ниска обществена просветеност. ”

Кои са главните съставни елементи на обществената просветеност?

Управление на усещането – това умеене не е обвързвано с външния тип и упованията на другите за това по какъв начин да изглеждаме. В реалност, оставяме неприятно усещане за себе си, точно когато се стараем да се държим и изглеждаме по метод, който считаме, че ще се радва на утвърждение измежду хората към нас. Тези, които умеят да управляват усещането, което оставят, не крият своята достоверна същина. Те са наясно за облика, който показват пред другите, имат високо равнище на осъзнатост, когато става дума за усещанията и страстите на хората към тях. Поради тази причина те заобикалят обстановките, в които могат да обидят събеседниците си и показват себе си в най-хубавата светлина.

Изкуството да вникваш в другите – хората с високо равнище на обществена и прочувствена просветеност са развили умения за чувство на интуитивни претекстове, усеща и отзиви на хората към тях. Те са в положение да четат сред редовете, когато споделят и улавят всяка фина смяна в тона, изражението и езика на тялото на събеседниците си. Социално интелигентните хора имат качества на положителни слушатели и съумяват да виждат образни и тактилни подмятания, които постоянно остават пропуснати. Когато другар или сътрудник изпадне в неловко състояние, обществено интелигентният човек съумява да реагира, да усети обстановката и да работи по този начин, че да ги накара да се почувстват удобно.

Умение за слушане - най-очевидният знак за обществено образован човек е способността да слуша добре. Това умеене разрешава да се сътвори дълбока връзка до момента в който научаваме повече за индивида против нас. Слушането е умеене, което рядко бива развивано и практикувано, тъй като множеството хора считат, че го имат. Истината е, че множеството не слушат дейно, а просто изчакват своя ред да приказват. Следващия път, когато водите диалог, не се опитвайте да формулирате отговор до момента в който събеседникът към момента приказва. Постарайте се да се потопите в историята му, да почувствате страстта – ще се изненадате от това какъв брой доста ще научите.

Разговорна мощ – обществено интелигентните хора освен слушат добре, само че и знаят по какъв начин да приказват по забавен и трогателен метод. Те умеят да показват ясно себе си без да преобладават в диалога, да бъдат занимателни без да прекаляват. Те са овладели деликатния баланс да бъдат увлекателни, само че не и смущаващи. Това се дължи на невероятното умеене да усещат хората към себе си. Социално интелигентните хора са наясно по какъв начин да предразположат приятелите си, да ги накарат да се почувстват ценени, обичани и значими. Хората обичат да са към тях, търсят компанията им, тъй като знаят, че те постоянно могат да разпространят положително въодушевление и да основат наслаждение от диалога.

Как да развием обществена просветеност?

На първо място е добре да знаете, че това изисква време и избрани старания. Можете да започнете като обръщате повече внимание на обществения свят към вас и последователно да се насочвате към обособени съставни елементи, които да усвоявате.

Разбиране на езика на тялото – хващане на дребните жестове, смяна в гласа и изражението на индивида, с който разговаряте. Разбира се, нужна е процедура и наблюдаване, с цел да стартираме интуитивно да разбираме невербалните знаци на нашите събеседници, които могат доста да ни оказват помощ в хода на диалога.

Внимателно слушане – главен съставен елемент за насърчаване на обществената просветеност е умеенето да бъдете положителни слушатели, да вниквате в това, което събеседникът приказва, да усетите страстта и въздействието, което думите оказват върху него до момента в който приказва, да разбирате това, което споделя. За това умеене се употребява и понятието „ деен слушател ”.

Изучаване на обществените обстановки и личното държание – това е умеенето да се вгледаме в триумфите и неуспехите в общуването ни, да разберем къде бъркаме и какво можем да подобрим, когато споделяме с хората към нас. Понякога това може да значи да преодолеем една преграда от терзание, да се постараем да бъдем по-положителни и усмихнати, живо да се интересуваме от индивида против нас. Когато изпитвате позор или нерешителност, можете да задавате въпроси за индивида, с който поддържате връзка – по този метод ще демонстрирате интерес към него, ще научите повече за ползите и нещата, с които се занимава, ще си дадете време, с цел да се адаптирате в обстановката и по-късно ще можете да се включите по-активно и умерено в диалога.

Превръщане на обществената просветеност в приоритет – желанието да развиете обществената си просветеност би трябвало да бъде водещо. Можете да потърсите разнообразни изявления, отзиви и видео материали, от които да черпите хрумвания и даже да се упражнявате сами или с непосредствен другар.

Позитивизъм – бъдете позитивни и търсете хора, които се държат и поддържат връзка по същия метод. Често ние „ попиваме ” страстите на хората към нас. Търсете контакт с такива, чието положение желаете да уловите и да отнесете към себе си.

Социалната просветеност изисква сериозна работа. Доверието и съпричастността, които са в основата ѝ, би трябвало да стартират първо вътре в нас. Специалистът Джес Скот акцентира: „ Когато прочувственото ни здраве е в неприятно положение, то и нашето самочувствие е намалено. Нужно е да забавим темпото и да се оправим с това, което ни тормози, с цел да можем да се насладим на чувството за благополучие и най-много на личния си мир. ” Най-важното нещо, което можете да извършите, с цел да повишите обществената (и ) си просветеност, е да изградите мощна връзка със себе си.

Когато обичаме себе си, одобряваме се и се усещаме добре на мястото, където сме, ние сме в положение да дадем най-хубавото и на другите, да подхождаме с почитание и схващане към тях като ги предразполагаме към един откровен и пълностоен диалог. Джон Стайнбек: „ Навярно най-хубавият събеседник в света е оня, който предизвиква другите да приказват. ”
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР