Навсякъде в учебниците, където има обидно съдържание или несъответствия, то

...
Навсякъде в учебниците, където има обидно съдържание или несъответствия, то
Коментари Харесай

Заев: Ще се премахнат всички учебници с обидно или невярно съдържание

Навсякъде в учебниците, където има обидно наличие или несъответствия, то би трябвало да бъде отстранено и ще бъде отстранено. Това съобщи министър председателят на Северна Македония Зоран Заев.
Изказването му е по отношение на учебника по география за IX клас, който ще бъде изтеглен след реакция, че съдържа текстове, които са обидни за албанците.
 Проблем в Скопие: Заев и Пендаровски разединени за етническа принадлежност в персоналните карти Проблем в Скопие: Заев и Пендаровски разединени за " етническа принадлежност " в персоналните карти
Логично е от време на време да имаме разнообразни възгледи с президента по някои въпроси, макар че имаме вяра в едни и същи полезности. Добре е презид...
Според премиера учебникът с това наличие съществува от 2002 или 2006 година, само че казусът е регистриран за първи път през 2018 година и следва наличието да бъде променено.
Вчера министърът на образованието Мила Царовска и нейният предходник Арбер Адеми са провели работна среща с първия вицепремиер и министър за политическата система и връзките сред общностите Артан Груби. Те са разискали концепцията за промяна в образованието и закона за учебниците за главно и приблизително обучение, отбелязва организация МИА, представена от БГНЕС.
Груби осведоми кабинета, че има единогласие по въпроса, че всички нередности и погрешни изказвания във всички учебници би трябвало да бъдат тествани и поправени, като се стартира незабавно с този учебник по география. За него и за останалите учебници ще се приложи член 26, ал.2 от Закона за учебниците, съгласно който „ учебниците се изтеглят от приложимост, в случай че съдържат материали, които наскърбяват историята, културата и полезностите на всички жители на Република Северна Македония “.
Изтеглянето на този учебник по география е по искане на младежкия конгрес на Алианса на албанците. В писмото, изпратено до МОН, се акцентира, че елементи от учебника са обидни за културата, историята и другите полезности на албанците в страната, че са ксенофобски и способстват за стигматизирането и окуражават говора на омразата по отношение на албанците.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР