Навремето хумористът Арт Бъкуалд беше написал фейлетон, в който американски

...
Навремето хумористът Арт Бъкуалд беше написал фейлетон, в който американски
Коментари Харесай

„Стършел“ гостува на ДЕБАТИ: В пленарната зала гледаме глупост връз глупост

Навремето хумористът Арт Бъкуалд беше написал фейлетон, в който американски туристи се състезаваха в разглеждане на парижкия Лувър с ролкови кънки. Май спечелилият беше съумял да обиколи всичките му зали за 47 секунди.

Рекорд от 47 секунди записа и нашият парламент – толкоз продължи неговата работа в четвъртък, деня преди великденските празници. 47 секунди работа и новоизбраните депутати си отидоха у дома да честват с яйца, козунаци и чиста съвест, че са изпълнили почтено трудовите си отговорности.

Наясно ли са националните избраници защо народът ги е изпратил в постройката с надписа за съединението и силата? Наясно ли са какъв брой коства на данъкоплатеца един техен работен ден – стотици хиляди левове. Или им е все тая – нали заплатата си върви. Ако извикате водопроводчик у дома и той работи единствено 47 секунди, няма да му платите. А нашите депутати и за провалените съвещания ще получат цялостната си заплата.

Близо половин милиард лв. се дадоха през последните години за петте изключителни избора, от които няма никаква изгода. Пак сме на изходно състояние, Народното събрание отново не може да стартира работа, тъй като не може да си избере ръководител. Това към този момент го гледахме в предишното национално заседание. Тогава се взе компромисното решение най-старият народен представител да стане ръководител.

Не най-подготвеният правист, не най-авторитетният политик, не най-умният. А най-старият! Страхотен аршин – по възрастов индикатор на председателското място седна Вежди Рашидов, човек с прекомерно смътни показа за парламентаризъм и закони. И повече експерт по юмручно право – знае се по какъв начин преди години счупи носа на служител на реда пред Столичната община. С подобен ръководител – такава активност, най-малко в коридорите нямаше строшен нос. Така 48-ото национално заседание не се запомни с нищо.

По неговия път потегля и 49-тото.

Сега в дебатите за избор на управление се появи екзотичното предложение на Продължаваме промяната за ротационен принцип – представител на всяка парламентарна група да сяда за по два месеца на председателското място и да бие звънеца. Тъй като „ такова ротационно животно ” няма регламентирано в правилници, закони и конституция, ангажимента да бъде джентълменска – минат ли му месеците, парламентарният водач непринудено да отстъпва мястото си на различен? Ами в случай че на някого му хареса поста на първи човек в страната? Хареса му заплатата, служебния мерцедес, привилегиите на длъжността? И откаже да стане от поста? Тогава какво? И какъв брой живот ще има 49-ият парламент, ще могат ли представители и на шестте партии в него да минат по един път на председателското място?

С това предложение политиците от Политическа партия за следващ път демонстрираха цялостната си политическа самоинициатива. Ами в случай че тяхното предложение бе признато и по-късно Конституционният съд го бе оповестил за незаконосъобразно, нали всички актове на Народното събрание, цялата му активност щеше да е противозаконна. Тогава какво вършим?

Докато Политическа партия обясняваха странното си предложение, Бойко Борисов, с цел да не остане по-долу, ги надцака с още по-абсурдна концепция: защото мъчно ще се сформира постоянно държавно управление, Народното събрание да гласоподава служебното държавно управление на президента Радев за постоянно.

„ Глупост връз нелепост! ” – по този начин артистът от Сатирата Иван Григоров, /мир на праха му!/ бе озаглавил преди време една своя книга.

Сега това заглавие изцяло подхожда за първите два дни на новия парламент.

В пленарната зала гледаме нелепост връз нелепост, а пък страната закъсва стопански, няма бюджет, няма постоянно правителство… В това време с проруската си политика служебното държавно управление на президента Радев ни отдалечава от Европейски Съюз, от Шенген и от еврото… На път сме поради вътрешни несъгласия да загубим чаканите милиарди от Брюксел по проекта за възобновяване и устойчивост… И да се отклоним от парламентаризма, от пътя, по който страната ни се движи, въпреки и куцукайки, към този момент трийсет години…

Седи човек, гледа Народното събрание по малкия екран и се чуди: това, което става, единствено от нелепост ли е или има и преднамереност? Само на нашенска несръчност ли се дължи или е резултат от външна интервенция?

М.Вешим
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР