Наводненията в Карловско незабавно бяха вкарани в битката за гласове.Любопитна

...
Наводненията в Карловско незабавно бяха вкарани в битката за гласове.Любопитна
Коментари Харесай

Проверка на фактите: Костадинов разпространи неверни данни за наводнението в Аспарухово с 13 загинали

Наводненията в Карловско неотложно бяха вкарани в борбата за гласове.

Любопитна бе реакцията на водача на Възраждане, който тази заран направи прилика с наводненията в Аспарухово, при което през 2014 година починаха 13 души. 

Проверка на обстоятелствата обаче демонстрира, че изказванието му за повода за нещастието не дава отговор на истината.

Освен, че бърка годината на наводнението, Костадинов прави друго по-сериозно погрешно подстрекателство, за потопа, който беше през 2014, когато той е общински консултант във Варна.

" Гледам фрагментите от наводнението в карловските села и изпитвам дежа вю - същите гледки видях през 2013 година, когато водата отнесе варненския квартал Аспарухово. Тогава повода беше противозаконната сеч в гората над квартала. Не знам дали настоящето наводняване е породено от същото, само че знам, и то несъмнено, че поради огромните темпове на обезлесяване наводенията в страната ни се усилиха, а темповете на ерозия нарастват заплашително. Ето за какво едно от нещата, които наложително ще създадем, когато стартираме да управляваме, е да ограничим промишления рандеман и да се разправим дефинитивно с бракониерите в дърводобива. ", написа той.

Постът му събира хиляди лайкове и мнения, които имат вяра, че думите му са фактическа истина.



Няколко експертизи показаха, че обезлесяването не е доста и не е оказало решаваща роля за нещастието.

Поройните интензивни превалявания и противозаконното застрояване на западния охраняем канал, са главната причина. Това излиза наяве от назначената ситуационна експертиза, чиито изводи бяха оповестени от прокуратурата в навечерието на годишнината от нещастието преди няколко години.

Наводненията на Балканите през 2014 г. засягат няколко страни на Балканите, най-тежко в Босна и Херцеговина, Сърбия и Хърватия.

Те са вследствие на увеличените превалявания през май и юни, дължащи се на формиралата се стационарна зона с ниско налягане. Причиняват огромни материални вреди и лишават живота на най-малко 49 души. Най-много жертви има в градовете Обреновац (Сърбия) и Добой (Босна и Херцеговина). България, наред с други страни, изпраща помощ на потърпевшите страни.

През лятото на същата година поредност от наводнения сполетява и България, като лишават общо 18 човешки живота и предизвикват огромни материални вреди. Най-тежко е ситуацията в градовете Варна (квартал Аспарухово), Добрич и Мизия

От държавното обвиняване разпространиха и 40-минутен видеоклип със заключенията на движимостите лица. Събрани са над 70 тома материали, разпитани са 95 очевидци и са направени голям брой експертизи.
 
Падналото количество превалявания сред 18 и 19 ч. на 19 юни е 24,5 литра на кв. м. Вълната, заляла квартала, е била с височина 2-2,5 метра, с  обем сред 2 и 2,5 млн. куб. метра и оптимално водно количество 150 куб. метра в секунда, показват изчисленията на движимостите лица от Българска академия на науките и Софийския университет. 
 Заради траялите два дни дъждове на 18 и 19 юни почвата в региона е била преовлажнена и е лимитирала проникването на валежните води. За малко време и с огромна скорост водата е достигнала до коритата на деретата и активизирала свлачища и срутища. Свлечените земни маси са понижили водопроводимостта на деретата.

Западното дере е било заградено минимум на три места. Прегради по пътя на водата са станали и изкоренените от интензивните превалявания дървета и шубраци. Образувалите се водни басейни в деретата са почнали да преливат, раздрали са преградите и са образували калната вълна. По този начин природният феномен се е трансформирал в бедствие и по-голямата част от „ Аспарухово “ е била залята от речен вид наводняване.

Високата вълна се формирала в сектори отвън обитаемата част на Западното дере, които не са били разпознати като евентуално рисков воден обект и заради тази причина са липсвали ограничения за ограничение на нездравословното влияние.

Жертвите и материалните вреди от бедствието са щели да бъдат доста по-малки, в случай че в коритото на Западното дере не са били построени къщи, безапелационни са специалистите. Такива здания с огромна компактност на застрояването са ситуирани на ул. „ Горна студена ”, като единствено в една от тях починаха 8 души. 

В същото време обаче тези къщи са поели силата на ударната вълна, като са понижили нейната скорост и височина. Така са предотвратили още жертви и по-големи вреди.

Водопроводимостта на двете дерета е била понижена и от две здания във военно отделение над „ Аспарухово ". 

С решителност специалистите показват също, че дори и при вярно оразмеряване на двете дерета, вълната отново е щяла да излезе от коритата им.

За незначителни фактори за образуване на високата вълна се считат обезлесяването посредством противозаконна сеч и изхвърлените боклуци в деретата.

Жителите на „ Аспарухово ” не са били задоволително осведомени за заплахата от наводнение и им липсвала подготовка за съответна реакция за отбрана, показват още движимостите лица. 

Министерството на районното развиване и благоустройството обаче не е изпълнило отговорностите си за оценка и картографиране на геоложкия риск на територията на Варна. Липсата на такава оценка е предопределила и неналичието на дейни дейности на всички управнически равнища, показват още специалистите. 

През 2019 година пет години след унищожителното злополучие в кв. " Аспарухово " и 5 години след първите думи на кмета Иван Портних " Никой не се отзова на помощ, няма страна ", Община Варна бе наказана от пострадалите за непочистено дере, станало причина за нещастието.

Сумата от над 23 хиляди лв. би трябвало да заплати Община Варна на собственичката на къща в „ Аспарухово “, която бе пометена при потопа в квартала през 2014 година и в която починаха 8 души, измежду които щерка й и внуците й. Това излиза наяве от решение на Районния съд във Варна от март тази година. Магистратите са счели, че общинската администрация не е изпълнила задължението си за поддръжка на деретата в региона. Затлаченото и непочистено корито на едно от оборудванията край къщата е асъдействало за провалите при нея и за по-големия натиск на водата.

Исковата си молба ищцата е подала едвам през май 2018 година. В нея тя упорства да получи обезщетение за сриването на едноетажния й дом от 32 квадрата, за нанесените й имуществени и неимуществени вреди.

В момента на наводнението събраните в къщата на ищцата близки 10 индивида чествали завръщането на щерка й и внуците. Единствения спомен, който ищцата имала бил, че в дома й нахлува голяма водна маса, която я изтласква до тавана на стаята, в която са се намирали. Последният й спомен бил, че се пробва да задържи ръката на внучето си. Събудила се благодарение на хора, без да има преценка за време, в безпомощно положение, откакто била влачена в безсъзнание от калната водна маса, дружно с дървета и мебелировка, по дерето до трафопоста на ул. " Балкапан ".

Жената твърди, че непочистването на дерето от Община Варна, която била и притежател на оборудването, е станало причина за нанесените на вреди. Посочва още, че частта на дерето от гората до нейното жилище преди преди бедствието била значително запълнена с наноси от пръст и всевъзможни боклуци, обрасла с растителност, със мощно понижена водопропусквателната дарба. В някои свои сектори дерето било изцяло заличено и мъчно различимо от близките терени. По продължение точно на тази част от канала се е намирал парцелът на ищцата.

Освен това Общината позволила възникването на поземлени парцели, строителство на здания в югозападната част, до и вътре в дерето. Това също били фактори, довели до цялостната неспособност на дерето да извършва водоотводнителните си функционалности и да се основат предпоставки за породените вреди. При падналия мощен дъжд на 19.06.2014г. всички тези трудности препречили естествения път на повърхностните води, което довело в началото до събиране на огромно количество вода във естествено формираните големи вирове, а малко по-късно до преливането й, над тези вирове, при което се е образувала голяма вълна, която е премахнала оградите и зидовете на постройките.

Преди наводнението ищцата била дееспособен човек с дълготраен трудов стаж. В разследване на претърпяното и претърпяната покруса не можела да стартира на никое място работа заради настъпилите болести. Била принудена да живее единствено с приходите от инвалидната си пенсия.

На собствен ред от Община Варна акцентират, че не е редно пострадалата да „ черпи учредения само от преференциалните за нея обстоятелства и условия, които са известни на обществеността, включително и съществуване на нелегално строителство в неприемлива непосредственост до или в руслото на дере, откакто и самото строителство на ищцата също било нелегално. “ Защитата на локалната администрация показва още, че не може да се одобри непочистено дере да е единствената допустима причина, в която е концентриран целият унищожителен капацитет, довел до случилото се.

В последна сметка съдът е открил, че ищцата разполага с нотариален акт за собствеността си. Имотът обаче бил издигнат без строително позволение и бумаги.

„ Дори да се одобри, че дейностите на ищцата по създаване на къщата без строителни позволения и на границата с процесното дере са незаконосъобразни, то не е налице съпричиняване като съображение за понижаване дължимите компенсации за породените вреди. “, показва съдът. Допълва, че точно ответната община е осъществила безучастие по практикуване надзор върху нелегално построените постройки и предприемане на дейности по събарянето им. „ Това държание на ответната община също е деяние на отговорно несъблюдение на отговорностите за обезпечаване поддръжката на отводнителното оборудване. “, се споделя още в решението.

Ето какво сподели в първия ден от нещастието кметът Иван Портних:
" През цялата нощ никой не се отзова на помощ, няма страна към този момент, съобщи кметът на Варна Иван Портних пред „ Фокус “.

По думите му 11 са разпознатите жертви от наводнението, само че се чака броят им да нарасне.

„ Цялата улица, която минава през кв. „ Аспарухово “, я няма, има струпани коли, като през нощта екипи са съумели да отстранен част от колите, с цел да не се образува бенд и при продължаващия дъжд да се случи нова покруса “, добави кметът.
Иван Портних сподели още, че не престават да работят екипи на „ Гражданска отбрана “ и пожарната. ", гласи обява от 20 юни 2014.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР