Навлизането на руски военни кораби в изключителната икономическа зона на

...
Навлизането на руски военни кораби в изключителната икономическа зона на
Коментари Харесай

МВнР след срещата в Джеда: Навлизането на руски военни кораби в Черно море е опасно и недопустимо!

Навлизането на съветски военни кораби в изключителната икономическа зона на черноморски страни, в това число в тази на България, както и оповестяването на предупредителни региони в тях, рискови за мореплаване, е недопустимо и вреди на икономическите и финансовите ползи на страната ни и на българските жители. 

 

Това бе изразено от българска страна по време на консултациите по главните правила за реализиране на мир, които се проведоха в Джеда, Кралство Саудитска Арабия, оповестиха Министерството на външните работи (МВнР). 

 

България взе участие за пръв път в този формат както виртуално, по този начин и на място в Джеда.

 

„ Включването на страната ни е самопризнание за ясната и поредна политика на държавното управление в поддръжка на независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в интернационално приетите ѝ граници, както и неотменимия ангажимент за търсене на спокойно решение на започнатата от Русия непредизвикана война против народа на Украйна “, се показва в известието на Министерство на външните работи. 

 

От българска страна бе очебийно, че допустимо най-широкото интернационално съдействие е нужна причина за прекъсване на военните дейности, както и за попречване на застоялост на спора във щета на интернационалното право, интернационалната и районната сигурност. Страната ни е подготвена да работи интензивно в границите на Формулата за мир. 

 

„ България осъжда решението на Москва да се отдръпна от така наречен зърнена договорка, като употребява продоволствената сигурност и питателните доставки като оръжие за реализиране на имперски упоритости.

 

 

Целенасоченото разрушение на цивилна инфраструктура, в това число пристанищни уреди по река Дунав, основава сериозен риск от ескалация в района “, е посочено от българската страна в границите на срещата. 

 

„ България остава ангажирана по другите варианти за оказване на подпомагане за износа на украинско зърно, в това число през територията на страната, както и с оказването на спомагателна материална и техническа помощ на Киев, в това число в области като възобновяване на енергийната система и екологичната сигурност “, допълват от Министерство на външните работи. 

В консултациите по главните правила за реализиране на мир в Джеда участваха съветници по националната сигурност и представители на повече от 40 страни и интернационалните организации, в това число Организация на обединените нации.

 

Сред показаните страни бяха Украйна, Съединени американски щати, Германия, Китай, Индия, Бразилия и Южна Африка, заяви по-рано ДПА.

Като се базира на информация от саудитската държавна организация СПА, в известието се споделя, че представителите са се договорили да продължат „ интернационалните съвещания “ за създаване на обща основа за мир. Участниците в срещата „ се съгласиха за смисъла от продължаването на интернационалните съвещания и обмяната на отзиви, с цел да изградят обща основа, която да отвори пътя за мир “, цитира ДПА.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР