Навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията в нашата страна.

...
Навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията в нашата страна.
Коментари Харесай

Здравният министър: Има недостиг на лекари. Ще търсим помощ от ДКЦ-тата

Навлизаме в много сериозна фаза на епидемията в нашата страна. Най-големият проблем, пред който сме изправени, е обвързван с медиците на първа линия. Имаме сериозен дефицит във връзка с техния физически потенциал. Всички са изморени, огромна част от тях са инфектирани, заболели. Някои са и в реанимация. Имаме потребност от помощ. Решението го виждаме в дейното присъединяване на лекарите в доболничната помощ и по-специално от тези в ДКЦ-тата.
Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на постоянния си седмичен брифинг от Националния действен щаб.

Той заключи данните за развиването на епидемията за последните 24 часа.

А другояче - виждат се отрицателни трендове. По думите на здравния министър за последните 24 часа са регистрирани умряли в резултат на COVID-19 на по-млада възраст. За един от тях все още няма данни за съпътстващи болести. Междувременно обаче към днешна дата броят на излекуваните е повече от общия брой на дейните случаи.

Петте области с най-вече случаи на пациенти, които са приети в болница са: София - 425 случая, Пловдив - 208, Благоевград - 197, Бургас - 97, Шумен - 82.

По отношение на медиците, които са в лечебните заведения на първа линия, дейните случаи към през вчерашния ден са 590. От тях 513 са на домашно лекуване. 74 са в лечебни заведения. Трима са в интензивни структури, уточни още проф. Ангелов.

" Най-големият проблем, пред който сме изправени, е обвързван с медиците на първа линия. Имаме сериозен дефицит във връзка с техния физически потенциал. Всички са изморени, огромна част от тях са инфектирани, заболели. Някои са и в реанимация. Имаме потребност от помощ. Решението го виждаме в дейното присъединяване на лекарите в доболничната помощ и по-специално от тези в ДКЦ-тата. Лекарите в лечебните заведения работят 7 дни в седмицата 24 часа в денонощието за нас, за всички, които имат потребност от тях ", уточни здравният министър и съобщи, че ще упорства кметовете на общините в страната, в които се изпитва сериозен дефицит на медици, да създадат среща с шефовете на лечебните заведения и лекарите в доболничната помощ, с цел да се вземат решения за тяхното назначение.

" Маската се поставя, с цел да се пазим взаимно от човек, който е по-близо от метър и половина до нас ", уточни държавният основен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев.

Той още веднъж повтори при какви условия ще се носят защитни маски навън.

България е на 22-о място по заболеваемост в Европа и на 4-то на Балканите, уточни още той.

Витамин D медицински потвърдено оказва помощ в битката на организма с ковид, уточни проф. Тодор Кантарджиев. Той обаче акцентира, че би трябвало да се взима в умерени дози: 4 капки при възрастни хора.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР