Навиците не се променят лесно. Необходими са около 3 месеца,

...
Навиците не се променят лесно. Необходими са около 3 месеца,
Коментари Харесай

Психолог разкри как да излъжем мозъка, навик се променя за 3 месеца

Навиците не се трансформират елементарно. Необходими са към 3 месеца, с цел да ги променим, като би трябвало да се стартира с доста, доста дребни стъпки. Този съвет даде психологът Михаела Георгиева в изявление в предаването " Хоризонт до обед " на БНР. 

Защо оправданията за неспазване на обещанията надвиват? 

" Новогодишните пожелания са дългогодишни цели и си вършим проект. Те идват от една по-рационална част на нашия мозък. Но не си задаваме въпроса: Каква ни е потребността, а просто желаеме да ги реализираме? Проблемът идва, когато онази по-импулсивна и по-краткосрочна насочена част от мозъка ни, която поддържа нашите привички, влиза в спор с тези краткосрочни цели ", изясни психологическия механизъм Михаела Георгиева. 

Терапевтът даде за образец най-често срещаното вричане в началотото на година – решението да спрем цигарите. 

" Навикът да си извършите кафе и да запалите цигара е толкоз автоматизиран и затвърден в мозъка, че е мъчно да разчупим тази причинно-следствена връзка. И в случай че желаеме да я разчупим, би трябвало да стартираме с доста, доста дребни стъпчици. Стъпка, на която не можем да кажем " не ", напряко ни е позор да кажем " не ". И би трябвало да бъдем доста търпеливи към себе си. Да не се втурваме прочувствено с огромно предпочитание и религия за смяна към навиците, към промени, които се коренят в навиците, тъй като навиците ни носят наслаждение. А има ли някой, който желае да се откаже от удоволствието? ", пита риторично психологът. 

Михаела Георгиева показва, че са необходими 20 дни, с цел да " набутаме " този дребен табиет в всекидневието и почти се счита, че към 3 месеца ни е належащо неизменност и самообладание, с цел да може този табиет да спре да ни пречи и да се трансформира в част от нашето всекидневие.

Психологът предлага с почитание, схващане и самообладание да се отнасяме към смяната на привички, построени с годините и сме ги обичали. " За да ги променим, би трябвало да си дадем време ", споделя Георгиева. 

Ако изключим образеца с цигарите и имаме цел – " по 50 коремни преси " всеки ден, започнете с по 5, само че дано да са всеки ден, даде скица терапевтът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР