Навършва се една година, откакто украинският град Мариупол беше до

...
Навършва се една година, откакто украинският град Мариупол беше до
Коментари Харесай

Руснаците на лов за евтини апартаменти в окупирания Мариупол

Навършва се една година, откогато украинският град Мариупол беше значително опустошен от съветските сили и високомерен.

Сега той се трансформира и показва като витрина за ръководство от Москва - а някои руснаци даже се надяват да си купят жилища там.

Русия твърди, че е анексирала Мариупол, дружно с всички други окупирани области, след поредност от референдуми, които бяха необятно наказани като фиктивни учения. Около 90% от постройките в града са развалени или разрушени от съветски обстрел по време на изтощителна двумесечна блокада. Хиляди цивилни бяха убити и към 350 000 души напуснаха, от предвоенното население от 430 000, съгласно Организация на обединените нации.Сега окупационните управляващи наподобява имат желание да „ русифицират “ града, да сменят пътните знаци на украински с съветски, да вкарат съветската образователна стратегия в учебните заведения и да принудят останалите поданици да получат съветски паспорти.

BBC Verify употребява сателитни фрагменти, с цел да картографира по какъв начин Русия прекроява структурата на града. Освен това е открито, че до момента в който новото строителство продължава, към момента има обширни опустошения - и е чул от останалите поданици отпреди войната, които се опасяват от нестабилно бъдеще.

Къща с панорама море
„ Намерих парцел. Мариупол ще бъде хубав град “, сподели Владимир от арктическия съветски град Мурманск пред BBC.

Той, както и други, с които BBC беседва, не пожелаха цялостното му име да бъде оповестено. Той е измежду десетките руснаци, които през последните месеци търсят парцели в окупирания град във ВКонтакте, най-популярната обществена мрежа в Русия. Владимир споделя, че към този момент е продал жилището си в родния си град и скоро ще се реалокира в дома си в Мариупол с цялото семейство.

„ Основното е, че е на морето “, сподели той пред Би Би Си, като добави, че ще го вземе в този момент, тъй като цените са ниски. Забележките на Владимир отразяват това, което милиони руснаци чуха в следените от Кремъл медии през последната година.

Има непрекъснат поток от блестящи репортажи по държавната телевизия, представящи реконструкцията на Мариупол като протичаща с " рекордно " движение и животът се връща към естественото.

„ На мястото на руините в този момент има нови жилищни блокове, детски ясли, учебни заведения – всичко се възвръща с най-модерните технологии “, се споделя в репортаж на държавната телевизия „ Россия 1 “.

Сателитните изображения, оценени от Би Би Си, в действителност демонстрират голям брой многоетажни парцели, появяващи се в съществуващи квартали в града през последната година, най-много покрай покрайнините.

Има и голям нов регион с новопостроени многоетажни жилища в северозападния завършек на града, наименуван Невски.

Но изображенията, снимани от спътник, също по този начин разкриват, че степента на опустошаване в града към момента е голяма.

Това е изключително правилно в елементи от центъра на града, където множеството от постройките към момента могат да се видят без покриви.

Александър (не е същинското му име), чиновник на големия градски цех за стомана Азовстал, който е останал в града, споделя, че това, което се демонстрира по съветската телевизия, е " отпадък ".

Заводът е мястото, където украинските войски направиха последна борба по време на съветската блокада.

Той пресмята, че до момента единствено към 10% от домовете, развалени в боевете, са възобновени.

В същото време, когато новите жилища порастват, доста жилищни блокове са съборени, съгласно известията, откакто е преценено, че не подлежат на възобновяване.

Те включват цялостен ​​квартал - с повърхност от към 315 000 кв.м, съгласно сателитни записи - в източната част на града, друга част на Мариупол, мощно наранена от боевете.

Но Александър споделя, че малко или нищо не се слага на тяхно място.

„ Така те събориха жилищен блок и в този момент има единствено дупка в земята, не се поставят основи, нищо не се прави “, сподели той пред BBC.

Закъснения и ограничавания
Официално тези, чиито къщи са разрушени или съборени, могат да аплайват за жилище в новостроящите се парцели.

Както съветската държавна телевизия, по този начин и прокремълските YouTube канали рутинно демонстрират явно щастливи фамилии, които се местят в новите си домове.

И въпреки всичко доста локални поданици, в това число тези, с които разговаряхме, оповестяват, че процесът е агонизиращо муден и на процедура има доста ограничавания, вследствие на което новите здания стоят полупразни.

Светлана (не е същинското й име) споделя, че баба й към момента чака апартамент, който да размени този, който е изгубила, когато постройката й е била съборена, месеци откакто е била известена, че ще получи новия си апартамент през март.

„ Хората са сложени в някакъв лист с чакащи и не знаят къде ще си намерят апартамент “, сподели пред Би Би Си Светлана, която отпътува да живее в чужбина след войната.

Александър сподели пред BBC, че счита, че жилищата се раздават " доста спестовно и доста изборно " на хора, които са " явно с проруски възгледи ".

Често срещана причина за отвод - необятно съобщавана от жителите на Мариупол онлайн - е в случай че някой има имущество, друго от съборения им апартамент, даже имот земя, дял в апартамент или ваканционна къща в страната.

Една жена, чийто блок е бил съборен, Анна, сподели пред локалната проруска телевизия Мариупол 24, че й е отхвърлен заместващ апартамент, тъй като има заслон от 8 кв.м в село на 40 км отвън града.

Нейната постройка на бул. Нахимов, западно от центъра на града, се заменя с нов жилищен блок, наименуван Дом на Нахимова.

Построен от частна съветска строителна компания, уебсайтът му основава усещане за първокласен комплекс и ще бъде продаден на свободния пазар на ипотекари.

„ В момента нямаме средства да купим жилище с ипотека “, сподели Анна пред Mariupol 24. „ Как бихме могли да създадем това? “

Свързани с BBC, разработчиците от Дом на Нахимова споделиха, че множеството от жилищата към този момент са резервирани и показаха цената за апартамент от 35 кв.м като 3,55 милиона рубли (около 37 500 долара).

„ Врагът не желае да се успокои “

Руснаците, с които разговаряхме, наподобява не се обезпокоиха от мащаба на разрушенията в града или докладваните проблеми, които жителите изпитват на място.

„ Украйна унищожи града, несъмнено “, споделя Владимир, пренебрегвайки обстоятелството, че Русия нахлу в Украйна, причинявайки всеобщо заличаване.

„ Русия ще издигне града от земята... и ще бъде даже по-добър, в сравнение с беше като част от Украйна “, прибавя той.

Оксана от Татарстан, майка на няколко деца, която споделя, че „ постоянно е мечтала да живее край морето “, изрази угриженост по отношение на вероятността за завръщане на украинците. Украйна се пробва да се насочи на юг към града като част от своята контраатака, съгласно нейния заместник-министър на защитата.

И в случай че си върне града, правата на благосъстоятелност, дадени по време на окупацията, евентуално ще бъдат оповестени за невалидни, сподели Уна Хатауей, професор по право в Йейлския университет, пред BBC.

Но това не отблъсква хора като Оксана: „ Все още не съм се отказала от фантазията си “, споделя тя. „ Целта ми е да имам лична къща от не по-малко от 180 кв.м. “
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР