nauka.offnews.bgСледи, оставени от зауроподи в Тексас. Снимка: Heritage Museum of

...
nauka.offnews.bgСледи, оставени от зауроподи в Тексас. Снимка: Heritage Museum of
Коментари Харесай

Необичайни следи предполагат, че гигантски динозаври може би са се движили през водата на предни крака

nauka.offnews.bg

Следи, оставени от зауроподи в Тексас. Снимка: Heritage Museum of the Texas Hill Country

Необичайни следи, оставени от едни от най-големите съществували динозаври оставят палеонтолозите сюрпризирани. Гигантските обли стъпки, открити в Тексас, ясно демонстрират, че гигантските завроподи (клон динозаври включително Бронтозавър, Брахеозавър и Диплодок), ходили на четири крайници, са живели на това място, само че са оставили само следи от предните си крайници.  

Учените допускат, че евентуално колосите са се придвижвали из езера или реки, употребявайки единствено предните си крайници, с цел да се отблъсват от дъното. 

В ново изследване, оповестено в Ichnos, учени от Музея за наследството в Тексас хил кънтри, Музея за естествени науки в Хюстън и Университета Пърдю образуват догадка какъв сюжет би могъл да докара тези праисторически колоси, нуждаещи се от четири здрави крайници, с цел да поддържат солидното си тяло, да преминат вероятно в вървене на два. 

Отпечатъците от стъпки, някои с широчина 70 см, са открити във варовикова кариера покрай Остин през 2007 година Слоят, в който се намират, е датиран на към 110 милиона години. Трудно е да се дефинира размерът или типът на динозаврите единствено по отпечатъците, само че размерът на стъпките допуска, че става дума за един от трите най-големи завропода, откривани в тази част на Северна Америка - Astrophocaudia, Cedarosaurus или Sauroposeidon.

Идеята, че тези солидни същества са ходили на два крайници, освен това на предните, вместо на задните, е неуместна, считат специалисти. Но откриването на следи единствено от предни крайници на огромни завроподи не е нечувано, въпреки и да е рядко. Теорията, че следите може да са оставени от " плуващ " динозавър, е образувана още през 40-те години, когато сходни отпечатъци са открити в корито на антична река в Тексас, от времето когато се е считало, че завроподите са водни животни.  

Колкото повече фосили се откриват, толкоз повече се удостоверява, че те са земни животни и отпечатъците от предни крайници може би са свързани с разпределението на тежестта. Една от главните теории е, че центъра на масите на тези грамадни динозаври е изнесен към предната им част, което значи, че предните крайници понасят главно тежестта и по тази причина оставят по-дълбоки следи на земята. 

Но други отпечатъци от завроподи, откривани в Тексас, демонстрират и четирите крайници, т.е. задните крайници са оставили следи, дълбоки колкото и предните. Освен това следите единствено от предни крайници са на особена по-голяма отдалеченост едни от други, спрямо други откривани отпечатъци. Това допуска, че напредването на два крайници е било по-скоро извънредно за тези животни, което води учените още веднъж до теорията за " плуващите " завроподи. 



Илюстрация на хипотетичната догадка на оттласкване. Кредит: R.T. Bakker/Farlow et al., Ichnos, 2019

Може да наподобява необикновено за земно животно с тегло към 60 тона да плува, само че тези динозаври имат големи бели дробове и въздушни джобове в костите си, което прави телата им изненадващо леки. Въпреки това учените допускат, че не става дума тъкмо за плуване, а по-скоро за носене през водата, която е достигала до раменете им, употребявайки предните си крайници, с цел да се оттласкват от дъното с цел да поддържат надзор и баланс.

 

" Въпреки че хипотетичното извънредно държание не включва наложително " плуване ", би трябвало да се вземе поради опцията... следите от предни крайници на завроподи да са направени от динозаври, които са се носили през вода, задоволително дълбока, с цел да се оттласкват напред с предните си крайници, до момента в който задните са се носили над дъното ", пишат създателите. " Подобен оттласкващ се завропод може по-късно да се плъзга с тялото си, поддържано от водата, и по тази причина да изминава по-голямо разстояние, оставяйки по-широко разстояние сред следите... Ако главната част от тежестта на динозавъра се носи на повърхността, това също може да даде като резултат плитки следи от предни крайници. "

Учените означават, че до момента в който не се съберат повече доказателства, от остатъци или други следи, открити в тази част на Тексас, или следи от предни крайници от други региони, които са били под вода, това пояснение към момента остава единствено догадка. 

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа <
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР