Научноизследователски кораб с бордови номер 421 – Св. св. Кирил

...
Научноизследователски кораб с бордови номер 421 – Св. св. Кирил
Коментари Харесай

Днес отплава първият български научноизследователски кораб за Антарктида

Научноизследователски транспортен съд с бордови номер 421 – " Св. св. Кирил и Методий “, от състава на ВВМУ " Н. Й. Вапцаров “ отплава за Антарктида на 27 декември 2022 година, оповестиха от пресцентъра на Висшето военноморско учебно заведение. 

НИК 421 се насочва на 31-вата българска антарктическа експедиция към Южния полюс с 50 души на борда, трима от които са курсанти от Морско учебно заведение.

Kaufland – България, стана сътрудник на Българския антарктически институт и на Висшето военноморско учебно заведение " Н. Й. Вапцаров “ за 31-вата българска антарктическа експедиция. Компанията обезпечи с хранителни артикули учените и екипажа на военния научноизследователски транспортен съд, с който те ще стигнат до остров Ливингстън. Така най-голямата комерсиална верига ще подкрепи напъните на българските учени в търсенето на устойчиви решения за битка с климатичните промени.

На пресконференцията председателят на Българския антарктически институт – проф. Христо Пимпирев, описа за научноизследователските действия, които ще бъдат осъществени по време на 31-вата българска експедиция до Южния полюс. Тази година те включват проучвания на придвижването на земната кора, растителния и животинския свят на Ледения континент, размерите на замърсяването и топенето на ледниците вследствие на световното стопляне.

Командирът на кораба – капитан втори сан Николай Данаилов, показа маршрута, по който експедицията ще плава. Корабът ще тръгне от Варна, ще премине през териториалните води на Турция, Гърция, Кралство Испания, Аржентина, с цел да доближи до остров Ливингстън.

За подготовката на кораба за отплаването му описа началникът на Морско учебно заведение – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров.

На борда на НИК 421 се качи и кметът на Варна – господин Иван Портних, който разгласи, че Общината подарява за екипажа спортно съоръжение, с цел да бъде употребявано по време на прехода до Южния полюс. Градоначалникът връчи флага на Община Варна, който да бъде подложен в българската база на остров Ливингстън. Той пожела сполучливо корабоплаване на екипажа и доста нови открития на научния екип.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР