Националното училище по изкуствата Добри Христов във Варна е с

...
Националното училище по изкуствата Добри Христов във Варна е с
Коментари Харесай

Музикалното училище във Варна има нов директор

Националното учебно заведение по изкуствата " Добри Христов " във Варна е с нов шеф. Това е Румяна Петрова, позната повече като госпожа Виола - учител по виола и камерна музика в същото школо, научи Moreto.net.

Тя бе определена след конкурс, в който се състезава с Татяна Капричева, Свилен Георгиев и Нели Недева-Илиева, разгласен от Министерството на културата в края на октомври.

По време на събеседването, госпожа Виола съобщи, че нейната персонална упоритост е да вкара арфа в учебното заведение, защото от дълго време не е имало. В концепцията й за развиването на НУИ " Добри Христов " е заложено още разпространение на медните и духови принадлежности.

Румяна Петрова е родена е в гр. Варна през 1970 година Завършва НУИ " Л.Пипков " в София, след което следва педагогика в Музикалната академия в Пловдив и магистратура по изпълнителско изкуство в Университета на Претория, Южна Африка. Работи в симфоничните оркестри на Претория, Кейптаун и Дърбан в ЮАР.

Между 1999-2008 година живее в Съединени американски щати, преподава в Консерватория Бруклин, Ню Йорк, свири в Ди Капо Опера, Ню Йорк и Камерния оркестър на Кънектикът. Като виолист на Струнен квартет " Форте " реализира доста концерти в Европа, Азия и Съединени американски щати. Има издадени два диска с авторска музика.

От 2009 година насам живее във Варна и преподава виола и камерна музика в НУИ " Добри Хритов ". Работи в екипа на фестивала " Варненско лято ". В ролята на " Госпожа Виола " е създател и водещ на серия просветителни концерти за деца в морската столица. За дейна активност в разпространение на българската музика в чужбина е притежател на дипломи и оценки за принос към българската музикална просвета.

Припомняме, че след напускането на Христо Дипчиков от директорското място на Музикалното учебно заведение във Варна заради персонални аргументи, на негово място краткотрайно бе назначен зам.-директорът Йорданка Манева. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР