Националното туристическо представителство към Генералното консулство на България в Истанбул

...
Националното туристическо представителство към Генералното консулство на България в Истанбул
Коментари Харесай

Интерес в Турция към българските курорти

Националното туристическо посланичество към Генералното консулство на България в Истанбул реализира резултати за страната ни. Дейността на аташето по туризъм Теодора Таскова е съобразена със спецификите на пазар Турция и фокусирана върху осъществяване на срещи и начинания. Целта е разширение на институционалните контакти, идентифициране на нови сфери на съдействие с приемащата страна и основаване на условия и предпоставки за разширение на бизнес контактите.

За къс интервал са извършени работни срещи с представители на турския туристически отрасъл и бизнес-партньори, които оперират на пазар България. В резултат от срещите е регистриран засилен интерес за взаимно съдействие от страна на локалните бизнес структури (ТЮРСАБ, ТЮРОБ, ДЕИК, Истанбулска огромна община и упълномощените към ГК-Истанбул Търговско отделение и ТА).

Организирани са редица събития, които разпространяват България. Страната ни е показана като кулинарна и вино дестинация посредством специфичен щанд по време на годишното събиране на страните членки на НАТО в Истанбул. Реализирани са визити на туристическите изложби „ Istanbul Balkan Tourism Bourse Fair “ и „ Beauty Istanbul “, като е оказано подпомагане на българските фирми-участници в тях.

Осъществени са начинания, свързани с развиването на спортния туризъм в България. През лятото е проведено визитата на самостоятелни спортисти и национални тимове по тенис на маса и бридж от Турция в България за присъединяване в „ Международен фестивал на спорта “ в Албена. Предстои и образуване на състезателен лагер и рехабилитация на турски тимове по футбол и баскетбол в Банско през зимния туристически сезон.

В София бе извършен рекламно-образователен тур на столицата ни с представители на най-популярните медийни групи в Турция. Фокусът е подложен върху културния, исторически, гурме и вино туризъм, а задачата е публицистите да предадат прекарванията си на своята публика по атрактивен метод. Инициативата е в партньорство с Турско-българския настоятелен съвет при Съвета за външноикономически връзки на Република Турция (ДЕИК) и Българо-турската комерсиално индустриална камара.

Междувременно взаимно със ски курорт Банско се провежда сходен тур за турски публицисти през 2024 година и се възнамеряват рекламни начинания с курортен комплекс Албена на пазар Турция за идния летен сезон.

Постигната е и договореност с турски печатни медии за безплатно издание на печатни материали в международно известни издания и онлайн уеб сайтове, за промотиране на България като целогодишна туристическа дестинация.

Сред множеството осъществени действия на аташето по туризъм на България е провеждането на 5-дневното посещаване на български туроператори в региона на Чанаккале, Балъкесир, Бурса и Одрин. В подтекста на развиването и съдействието на двустранните връзки сред България и Турция в туризма бе осъществено и турне на Софийска опера и балет, които показаха „ Тоска “ от Пучини и поздравиха Турция за стогодишнината си като република.

В рамките на “Halal expo 2023 ”, събитие, ориентирано към туризъм, опазване на здравето и стопанска система, туристическото аташе на България в Турция се срещна с изпълнителния шеф по туристическите въпроси на Албайрак холдинг. По време на диалозите беше разисквана опцията за вложения в България в бранша за профилиран туризъм.

Мероприятията спомагат за затвърждаване на положителните дипломатически връзки сред България и Турция. В рамките на двустранното съдействие в областта на туризма българската страна се стреми да развива и обвързваните с туризма промишлености като: филми, музика, спорт, фестивали, които ще разпространяват страната ни като дестинация и ще дадат добавена стойност на туристическия артикул.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР