Националното сдружение на българските лозари, както и десетки представители на

...
Националното сдружение на българските лозари, както и десетки представители на
Коментари Харесай

Лозари поискаха оставката на земеделския министър


Националното съдружие на българските лозари, както и десетки представители на бранша от цялата страна се събраха пред Министерството на земеделието, носейки табели с апели за оставката на Явор Гечев, служебният аграрни министър.

Протестиращите изсипаха сухо грозде пред земеделското министерство. Явор Гечев и заместник-министрите слязоха пред Министерството за среща с протестиращите.

“Моето министерство се е заело лозарите да получат спомагателна дотация, само че не знам за какво кой споделя, че тя няма да се доплати. С тази бюджетна рамка по програмата за развиване на селските региони са заделени 18 лева, а по украинската помощ лозарите ще получат 32 лева т.е. 50 лева спомагателни средства и те ще бъдат изплатени ”, съобщи Явор Гечев обръщайки се към лозарите, съобщи Дарик.

“Чакам изказване от браншовата организация по кое време ще приключим тактиката по винарство и лозарство, където ще се посочи какво би трябвало да вършим, с цел да сме търговски устойчиви и да се резервира секторът. Когато организацията каже, че ще приказва с контактната група, ние ще стартираме диалози. Нека седнем, тъй че да разработим тактика, такава каквато вие желаете ”, съобщи още Гечев.

“Министерството ще инициира и повсеместен държавен стандарт за софтуерни карти, които дефинират разноските на един бранш. Тези карти ще са качени на страницата на министерството и по този начин ще видите равнищата на разноските и приходите надлежно ще могат да бъдат изчислени, тъй че това, което вършим е в посока на вашите претенции. Може би би трябвало да помислим по какъв начин да се делегират права на браншовите организации, тъй като вратата на министерството е отворена към това прехвърляне ”, разгласи още Гечев.
Прочетете още
Целта на митинга е гледище към ръководещите, в лицето на Министерството на земеделието и Народното събрание, да извърнат внимание на лозарския бранш у нас, който през последните години претърпява един от най-тежките си интервали, пишат от сдружението на лозарите.

Те показват като аргументи за недоволството си: неналичието на бистрота и систематичност в работата на земеделското министерство, пагубно законодателство, неналичието на отбрана от страна на страната на родното грозде и други

Лозарите напомнят, че България е последна в Европейски Съюз по субсидиране на лозарството.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР