Национално представените работодателски организации остават готови за протест срещу драстично

...
Национално представените работодателски организации остават готови за протест срещу драстично
Коментари Харесай

Бизнесът остава готов за протест заради цените на еленергията

Национално показаните работодателски организации остават подготвени за митинг против фрапантно поскъпналия ток за бизнеса и дадоха период на държавното управление до 21 февруари да стартира поетапното осъществяване на набелязаните преди седмица ограничения за енергийни промени. Ако това не се случи, настояването за оставка на енергийния министър Теменужка Петкова, което бе оттеглено от бизнес обединенията в подмяна на обещания за промени, още веднъж ще е на дневен ред.

Това оповестиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България в понеделник, когато е имало съвещание на нейното управление по разнообразни въпроси. В нейно мнение, изпратено до медиите, се показва, че измежду най-спешните ограничения за нормализирането на пазара на електрическа енергия у нас са санкционирането на нелоялните търговски практики, както и прекратяването или предоговарянето на дълготрайните контракти за изкупуване на тока от така наречен американски централи.

Необходимо е също незабавно излизане на борсата на ВЕИ, когенерации и застраховане на доплащанията посредством контракти за разлики, както и подобаващи артикули, които да се търгуват на борсата, припомниха от бизнес организациите контрактуваните преди седмица на среща при премиера Бойко Борисов бъдещи законови ремонти.

Ако поетапното осъществяване на тези ограничения не стартира до идната сряда, работодателските организации ще възобновят настояването си за оставка на енергийната министърка, която един път към този момент бе упрекната, че не може да се оправи с проблемите в енергетиката. Работодателите декларират подготвеност за осъществяване на в началото планувания за 28 февруари митинг против покачването на цената на електрическата енергия в края на месеца.

На съвещанието е била призната и позиция по отношение на дефиницията за дребни и междинни предприятия, избрана от Европейски Съюз и възприета в Закона за дребни и междинни предприятия у нас. От АИКБ оферират да се подхващат ограничения за актуализиране на прага, както и да се даде опция фирмите сами да избират по кои два от трите количествени условия - междинен брой чиновници, чист оборот или обща сума на салдото, да се дефинират като дребни предприятия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР