Националният ученически конкурс „Посланици на здравето” се провежда в рамките

...
Националният ученически конкурс „Посланици на здравето” се провежда в рамките
Коментари Харесай

Министерството на здравеопазването обявява конкурс „Посланици на здравето”

Националният училищен конкурс „ Посланици на здравето” се организира в границите на Националната стратегия за предварителна защита на хроничните незаразни заболявания 2014-2020 година и е в поддръжка на здравословния метод на живот на младежите. Целта му е предварителната защита на поведенческите и рискови за здравето фактори, свързани с нeздравословното хранене, ниската физическа интензивност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето.

Инициативата е на Министерството на здравеопазването (МЗ), в партньорство с Министерството на образованието и науката (МОН), Министерството на културата (МК), Министерството на младежта и спорта (ММС), Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Представителството на Европейската комисия в България (ПЕКБ).

Националният конкурс стартира от 22 октомври 2018 година и продължава до 10 май 2019 година Конкурсът ще се организира в три възрастови категории: 1-4 клас; 5-8 клас и 9-12 клас. Право на присъединяване имат паралелки или випуски от възпитаници от 1 до 12 клас от цялата страна. В плановете могат да вземат участие учители на една или повече паралелки, без значение дали са от един и същи випуск.

Конкурсът ще протече в две етапи. В рамките на първата фаза (22 октомври 2018 година – 15 декември 2018 г.) участниците би трябвало да изготвят и да изпратят до Министерството на здравеопазването своите планове в следните области на предварителната защита на хроничните незаразни заболявания – „ Ограничаване на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол “ и „ Здравословно хранене и физическа интензивност “. През втората фаза на състезанието, 25 декември 2018 година – 10 май 2018 година, ще се реализира реализацията на плановете и тяхното отчитане. Всеки претендент наложително би трябвало да взе участие и в двете етапи на състезанието!

Експертна комисия с присъединяване на представители на Министерство на здравеопазването и всички сътрудници ще извърши класирането на участниците до 25 май 2019 година, след което резултатите ще бъдат оповестени на интернет-страниците на министерствата и ПЕКБ. Официалното награждаване на спечелилите ще се организира през месец юни 2019 година

Новото в регламента на Конкурса тази година е, че са планувани общо шестдесет и една предметни награди. Всяка от институциите-партньори в провеждането на Националния училищен конкурс, според компетентностите и целите си, номинира и обезпечава предметни награди по 12 плана, както следва: 9 плана, класирани за първо, второ и трето място, по 3 плана във всяка от възрастова категория (1-4 клас, 5-8 клас и 9-12 клас); 3 плана, класирани за поощрителни награди, по една за всяка възрастова категория. Министерството на здравеопазването и Представителството на Европейската комисия в България обезпечават по една предметна премия в категорията „ Специални достижения в региона на запазване на здравето “.

Регионалните здравни инспекции и районните инспекторати по обучение в страната, както и районните инспекции по околна среда и водите са в подготвеност, както всяка година, да оказват нужната помощ на участниците.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР