Националният център по заразни и паразитни болести потвърди първия случай

...
Националният център по заразни и паразитни болести потвърди първия случай
Коментари Харесай

Епидемиолог: Морбили започва с висока температура и отпадналост, проверявайте децата!

Националният център по заразни и паразитни заболявания удостовери първия случай на морбили у нас. Той е от София и е открит при дете на 4 години. 

" Пациенти и родители са ми споделяли информация за подправени бележки за деца, които не са имунизирани, с цел да могат да посещават ясли и градини. Без документ за извършена имунизация те не могат да бъдат позволени ", съобщи епидемиологът доктор Христиана Бацелова по Bulgaria ON AIR.

Тя изясни, че морбили се популяризира по въздушно-капков механизъм. Отделя се вирусът и се заразяват контактните. Ако не са имунизирани, се разболяват сред 7 и 10 дни, откакто са контактували с източника на зараза.

Пред  д-р Бацелова посочи, че симптомите в началото стартират с нараснала температура, изнемощялост, децата отхвърлят да се хранят, а очите им се зачервяват. Към втори-трети ден могат да се появят петна в устната празнина, а сред трети и пети ден обривът се появява на главата и по-късно се популяризира по цялото тяло.

За първия случай на морбили у нас стана ясно, че детето не е пътувало в чужбина. Това значи, че някой различен е бил болен и го е разболял. Д-р Бацелова поучава родителите да ревизират децата си имат ли имунизация против морбили, като добави, че е добре и всеки възрастен да знае личния си имунен статус - дали е имунизиран и с коя ваксина.

" Заболяването протича най-тежко при неимунизирани деца до 5-годишна възраст и възрастни над 20-годишна възраст. Опасно е за бременните дами. Усложненията могат да са: вирусна пневмония, вторична бактериална пневмония, може да се стигне и да енцефалит и летален излаз ", предизвести епидемиологът.

Относно коклюша, доктор Бацелова прикани, когато имаме кашлица, която продължава повече от две седмици, да се консултираме с доктор. А за предварителната защита против кърлежи означи, че най-сигурният метод е напръскването с репеленти. Тя добави, че би трябвало да сме с дълги чорапи, когато навлизаме в тревисти и гористи региони.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР