Националният статистически институт търси повече от 10 хиляди преброители, които

...
Националният статистически институт търси повече от 10 хиляди преброители, които
Коментари Харесай

Държавата търси над 10 000 преброители

Националният статистически институт търси повече от 10 хиляди преброители, които да обикалят от врата на врата, с цел да интервюират хора за „ Преброяване 2021”.

От нужните към 23 хиляди все още претендентите са на половина – едвам малко над 12 хиляди. Ще трябват и още 6 хиляди контрольори, които ще обобщават събраните данни.

Макар и да има места, където са събрани нужните хора, то въпреки всичко статистиците регистрират, че на преброяването през 2011 година са имали даже опция за избор. Тогава претендентите са били в пъти повече по отношение на свободните места. Сега – макар че заплащането е увеличено два пъти – има дефицит, оповестява бТВ.

„ Освен обстановката, която сега имаме с COVID-19 - може би значение има и това, че за 10 години са се трансформирали приходите на хората и тяхната претовареност. Така те нямат подобен огромен интерес към тази 2-седмична работа”, разяснява пред малкия екран Магдалена Костова, шеф „ Демографска и обществена статистика” в Национален статистически институт.

За да дадат късмет на повече хора, институтът удължава периода за кандидатстване. Но въпреки всичко огромната вяра преброяването да не е сложено под риск е в онлайн регистрацията. Всеки човек ще може да се преброи физически – с изявление пред анкетьор, само че и онлайн – в специфичен портал. Затова „ Преброяване 2021” е на два стадия – в последните 10 дни на януари и първата половина на февруари.

Недостигът на хора е главно в огромните градове. В някои региони на столицата все още са кандидатствали под 1/5 от нужното. Магдалена Бонева обаче е преброител деец.

Събира данни през 2001 година, 2011 година, а в този момент ще взе участие и през 2021 година

На образованията претендентите ще бъдат инструктирани и да съблюдават физическа отдалеченост, тъй че да не се трансформират в възможна заплаха за разпространяване на болестта.

„ До тогава, дай Боже, обстановката да е отшумяла, а ние даже да сме си построили антитела, тъй че да не се притесняваме”, дава отговор Магдалена на въпроса ни дали не се тормози от това, че за 14 дни ще се срещне с най-малко 250 души в стотици домове. А провеждането на най-мащабното статистическо проучване у нас – преброяването – е уредено със закон. И в случай че е нужно смяна на датите за провеждането му, ще бъде належащо да бъде написано в нови законови текстове от депутатите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР