Националният статистически институт публикува днес експресни (първични) данни от проведеното

...
Националният статистически институт публикува днес експресни (първични) данни от проведеното
Коментари Харесай

За 10 години са изчезнали близо милион души в работоспособна възраст

Националният статистически институт разгласява през днешния ден експресни (първични) данни от извършеното броене на популацията на страната през интервала септември-октомври 2021 година. Те демонстрират по-лоша картина от предстоящата - популацията на България се е стопило с максимален ритъм в новата си история, като за интервала от предходното броене преди 10 години страната губи 844 000 души. Това връща България на равнища от преди 80-90 години, което разумно слага въпроса по какъв начин се отразява този спад на стопанската система. Попитахме това икономиста от " Института за пазарна стопанска система " Адриан Николов:

Господин Николов, експресните данни от преброяването демонстрират, че страната е изгубила най-голямо количество население в новата си история. До какви забележими и невидими стопански проблеми води и ще докара това?

А.Н: На процедура съгласно експресната оценка на Национален статистически институт популацията на България се връща на нивата си сред двете преброявания през 30-те и 40-те години на ХХ век. Свиването на популацията единствено по себе си е важен стопански проблем, защото лимитира опциите за разширение на пазара на труда и привличане на нови вложения, за които може да се окаже, че просто липсват служащи. По-големият проблем е обаче смяната в салдото на популацията - сред преброяванията през 2011 и 2021 година са " изчезнали " близо милион души в работоспособна възраст, което основава сериозен напън за повишение на продуктивността на труда. Това от своя страна изисква съществени вложения в капитал и механизиране на от ден на ден производства, само че и възстановяване на квалификациите и уменията на популацията.

С други думи, ще би трябвало да се учим да вършим повече с по-малко хора, което естествено ще мести фокуса на стопанската система, и изключително на преправянето към по-капиталоемки действия, което от своя страна може да се отрази благотворно и на приходите на работещите. Положителното е, че с изключение на в обстановка на сериозна рецесия работни места ще има за всички искащи, които разполагат с базови умения и предпочитание за акомодация. Ефект от по-малкото население ще е и повишението на Брутният вътрешен продукт на човек от популацията, защото броят на хората, на които се дели Брутният вътрешен продукт понижава доста - по този метод ще се сближим и най-малко малко до средноевропейските стойности на индикатора. Това не значи, несъмнено, че действително сме забогатели - преброяването просто открива действителното положение на популацията, което до момента е било надценявано с съвсем 400 хиляди души.
 Адриан Николов, икономист в
Адриан Николов, икономист в "Института за пазарна стопанска система "

Има ли икономическо пояснение на фрапантния спад в популацията на страната?

А.Н. Според Национален статистически институт има условен баланс сред резултата на естествените и механичните процеси върху спада на популацията, като икономическата обстановка въздейства и върху двете. При механичното придвижване търсенето на реализация и по-висок стандарт на живот в Западна Европа и Съединени американски щати играе водеща роля, като тук не трябва да подминаваме и " официализирането " на огромен брой български преселници в Обединеното Кралство след Брекзит. Същевременно България надалеч не е магнит за стопански мигранти, което значи че миграционните процеси имат най-вече отрицателни последици за общия брой на популацията. При естествения приръст пък несигурната икономическа обстановка, ниските приходи и слабото показване на пазара на труда при започване на предишното десетилетие несъмнено се отразяват на решенията на мнозина да имат деца (или пък повече от едно).

Какво демонстрират вътрешномиграционните трендове - някои области губят до 1/4 от популацията, единствено София записва растеж?

А.Н. Спадът с 1/4 - 1/5 в доста от областите, изключително в Северна България, беше регистриран още от оценките на популацията преди преброяването - т.е., тук изненади няма. Подценяването на популацията на София също беше предстоящо, поради слабата мотивация за смяната на непрекъснатите адреси. Тази динамичност обаче ще се отрази на измеренията на районните неравенства в страната, защото популацията съвсем постоянно е " знаменателят " на сравнителните знаци. Така да вземем за пример ще се свие разликата в брутния вътрешен артикул на човек от популацията сред столицата и идващите области, защото популацията, на което се разделя общият размер на Брутният вътрешен продукт пораства в София, само че понижава в останалите. Аналогично най-вероятно ще се окаже, че заетостта на дейното население е подценена поради огромния спад в броя на популацията в групата 18-65 години.
 WSJ: Пандемията даде вяра на страната с най-бързо намаляващо население - България
WSJ: Пандемията даде вяра на страната с най-бързо намаляващо население - България

Нетната миграция към страната е позитивна за първи път от десетилетие

Демографските процеси директно засягат пенсионната система, в това време държавното управление гласи промяна в нея. С какво би трябвало да се съобрази предвид на новите данни?

А.Н. Отдавна се приказва, че все по-високите пенсиите на от ден на ден пенсионери се заплащат от все по-малко работещи (което, несъмнено, значи и неизбежно допълнение на средствата за пенсионни заплащания от държавния бюджет; приходите от осигуровки в никакъв случай не стигат). Този проблем има, най-общо, три решения - покачване на пенсионната възраст, което се случва и сега гладко, само че може би ще се наложи по-рязко, повишение на осигурителните вноски и по-плавен растеж на пенсиите. Нито повдигането на осигурителната тежест, нито задържането на пенсионерите в беднотия, явно, не са изключително мечтани.

По тази причина фокусът на държавната политика би трябвало да бъде не толкоз върху преразпределянето на съществуващите богатства през пенсионната система, а основаването на повече богатства - по-производителна стопанска система би означавала и по-високи осигурителни заплащания без действително повишение на осигурителната тежест. От значение е и подобряването на здравната грижа, изключително в областта на предварителната защита, която да разреши на повече хора да работят и след достигането на пенсионната си възраст и по този начин да допълват прихода си.

Половината от спада се дължи не на миграцията, а на ниската раждаемост. Вероятно политиците ще заговорят за финансови тласъци за раждаемостта - могат ли те в действителност да я поддържат и има ли страна в света, където сходна система работи? Кои са работещите стопански тласъци / ограничения за поощряване на раждаемостта?

А.Н. Има някои образци даже в Източна Европа (Полша, Унгария), където се твърди че сходни политики реализират успех; по моему за оповестяване на дълготраен демографски триумф са нужни не години, а десетилетия, тъй че е рано да се каже дали техните модели реализират устойчиви резултати. Най-често срещаните подходи са даването на данъчни облекчения или директни заплащания към новите родители. Иначе, че България мъчно може да се приказва за доста разширение на майчинството, което и през днешния ден е измежду най-щедрите в Европа - явно казусът пред майките не е в това.

Ако би трябвало да избираме сред двете други възможности, сякаш данъчните облекчения са за предпочитане пред директните заплащания, макар че те са ориентирани единствено към работещите, а и усложняват данъчния модел. Но, както към този момент показах, най-хубавото и трайно решение би било просто достигането до по-стабилна икономическа обстановка и трайно повишение на благосъстоянието на семействата.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР