Националният статистически институт (НСИ) вече работи по новата потребителска кошница,

...
Националният статистически институт (НСИ) вече работи по новата потребителска кошница,
Коментари Харесай

Махат от потребителската кошница цифровия фотоапарат, цената за минута разговор и SMS от предплатена програма

Националният статистически институт (НСИ) към този момент работи по новата потребителска кошница, по която се регистрира инфлацията. Тя е обновена на база на потреблението на артикули и услуги от семействата през миналата година. В новата потребителска кошница стоките и услугите са с една по-малко от предходната година – 852. Това заяви ръководителят на Национален статистически институт доцент доктор Атанас Атанасов в изявление за Българска телеграфна агенция. 

Отпаднали са 4 артикули и са добавени 3 нови, сподели доцент доктор Атанас Атанасов. Нови са да вземем за пример апарат за здравословно готвене и новите типове фотоапарати, а в това време от потребителската кошница отпада дребният стилен модел дигитален фотоапарат, който съвсем не се употребява към този момент. Отпадат също и цена за минута диалог и SMS от предплатена стратегия, уточни ръководителят на Национален статистически институт.

Актуализирани са разновидности на билети за трен в разнообразни дестинации, следени вестници и списания, банкови услуги, пакетни телекомуникационни услуги. През 2024 година се възнамеряват над 40 000 регистрации на цени месечно в регионалните градове на страната. По този метод всеки месец изчисляваме национална инфлация и съгласуван показател, който служи за съпоставяне с останалите страни от Европейски Съюз и е аршин за влизането на България в Еврозоната, уточни още ръководителят на Национален статистически институт.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР