Националният статистически институт (НСИ) представя на пресконференция първи резултати от

...
Националният статистически институт (НСИ) представя на пресконференция първи резултати от
Коментари Харесай

Първи резултати от Преброяване 2021: Населението на България е 6,52 млн. души

Националният статистически институт (НСИ) показва на конференция първи резултати от Преброяване 2021 на популацията на страната, оповестяват от Dariknews.bg

„ Основен принцип за броене на популацията е да бъде уседнало, умерено и в естествена и спокойна политическа конюнктура, а ние имахме доста компликации и инциденти. В самото начало имахме и злонамерени офанзиви против уеб страницата, само че това беше бързо преодоляно, само че въпреки всичко даде своето отражение върху настройката на хората да се преброят електронно “, съобщи ръководителят на Национален статистически институт Сергей Цветарски и добави, че ще бъдат показани предварителни оценки за данните, а за окончателните данни е належащо още време - евентуално края на тази година, защото едвам 34% са електронно преброилите се хора.

6 520 000 души е популацията на страната към 7 септември 2021 година, съобщи шефът на дирекция " Демографска и обществена статистика " Магдалена Костова и добави, че има несъмнено понижение на популацията.

" Това понижение сред 2011 година и 2021 година е най-голямото записано от всички до момента. С 844 000 души е намаляла страната. По-голяма част от това понижение (53%) се дължи на отрицателните демографски трендове, по-голяма смъртност, в сравнение с раждаемост и негативният натурален приръст, а също и на хора, които са напуснали страната и не са се върнали ", уточни Костова.
По отношение на половата конструкция, от Национален статистически институт обясниха, че тя се резервира - 52% са дамите, 47% са мъжете.

Във възрастовата конструкция, обаче, има смяна. " Ако през 1992 година 24% от население е било до 17-годишна възраст, а 14% са възрастните хора над 65 години. През 2021 година е тъкмо противоположното - имаме 14% население до 17 години и 24% население на възраст над 65 години ", съобщи Магдалена Костова.

Цялостната оценка за популацията, направена от Национален статистически институт, демонстрира, че отрицателните трендове се задълбочават, популацията понижава и застарява. Наблюдава се е и продължаващо обезлюдяване в избрани територии на страната. Увеличава се популацията в градовете (74% са хората там), демонстрират данните на Национален статистически институт.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР