Националният съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ заседава вчера за Бюджет

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ заседава вчера за Бюджет
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов пред Искра.бг: Бюджет 2024 година е в ход на прекрояване и преработване

Националният съвет за тристранно съдействие /НСТС/ заседава през вчерашния ден за Бюджет 2024. По време на него бяха разисквани и политиките по приходите – нарастването на минималната работна заплата с 19,6% от 780 на 933 лв. от 2024 година, нарастване на пенсиите, обновени по Швейцарското предписание приблизително с към 11%.

След Тристранния съвет обаче синдикатите оповестиха, че изрично няма да поддържат оферти план на бюджет на публичното обезпечаване поради плануваното заледяване на минималния и оптималния дневен размер на компенсациите за безработица . Те упорстват за нарастване. Бизнесът обаче беше удовлетворен, че не се залага растеж на компенсацията за гледане на дете през втората година и то ще се резервира на 780 лв..

По тематиката беседваме с икономиста Румен Гълъбинов . Той сподели особено пред Искра.бг :

„ Бюджетът за 2024 година е във ход на прекрояване и преправяне. По няколко съображения – политически, стопански и финансови, които бяха изложени на тази Тристранна среща. Преди това на срещите на политическите партии, от които се търси поддръжка в Народното събрание, бяха набелязани надлежно ограниченията за прецизиране на приходната част на бюджета, от позиция на това до какъв брой е допустимо да се реализира нарасналата събираемост, която е планувана на разнообразни държавни доходи. Например за таксата на пренос на природен газ, дали да остане или не. В последна сметка в приходната част на бюджета са планувани над 2 милиарда лв. за идната година. “

„ От друга страна прекратяването на дерогацията по-рано, защото тя беше планувана за октомври 2024 години, не би следвало да окаже въздействие и няма съображение да считаме, че ще има внезапно повишаване на горивата в България. Въпреки войната в Украйна и споровете в Близкия Изток, интернационалният пазар на петрола остава относително постоянен, т.е. нямаме някакви трагични покачвания на цените. Ако след време разчитаме на преправка на неруски петрол, то най-малко в кратковременен проект няма да има опасности за цените на горивата “, уточни икономистът.

Според Гълъбинов към момента са дискусионни нещата, свързани с данъчните промени , засягащи Данък върху добавена стойност /ДДС/. Става въпрос дали да се изравни за всички ДДС-то на 20% , което включва и тези, на които по време на COVID-19 им беше понижено на 9%.

Икономистът разяснява още, че в частта за новите заеми за идната година също има полемика. Той уточни главните въпроси :

– Какъв да бъде годишният предел за 2024 година?
– Дали да е в лв. или евро?
– Дали този предел ще бъде задоволителен да се покрият държавните задължения, взети от предишни години и другата част да бъде за покриване на бюджетния недостиг, плануван да е 3%?

На дневен ред стои дали ще получим и влагаме 1 милиарда и 400 млн. лв. по Националния проект за възобновяване и резистентност /НПВУ/ от Брюксел. Гълъбинов предвижда, че тези средства може да ги чакаме през 2024 година.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР