Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще обсъди на извънредно

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще обсъди на извънредно
Коментари Харесай

НСТС ще обсъди във вторник актуализацията на бюджета

Националният съвет за тристранно съдействие (НСТС) ще разиска на изключително съвещание във вторник окончателните разновидности на плановете за актуализация на държавния бюджет и на бюджетите на Държавното публично обезпечаване и на Националната здравноосигурителна каса.

Документите към този момент бяха разисквани през седмицата в Надзорните препоръки на Касата и на Националния застрахователен институт, както и в Министерството на финансите.

Очаква се през 2022 година действителният напредък на брутния вътрешен артикул да е 2,9 на 100.

Средногодишната инфлация през годината се предвижда да бъде 11,9 на 100.

Залагат се редица ограничения - нарастване на данъчното облекчение за деца от 4500 лева на 6000 лева годишно, на деца с увреждания от  9 000 лева на 12 000 лева годишно, въвеждане на нулева ставка на Данък добавена стойност за хляба за период от една година, отплата за физическите лица, крайни консуматори на горива, въвеждане на понижена ставката на Данък добавена стойност от 9 % за доставките на природен газ и на централно отопление,  нарастване на минималната пенсия от 1 юли от 370 на 467 лв., покачване на пенсиите от тази дата с 10 %.

Изплащаните Covid добавки от 60 лв. се включват в размера на пенсията, в това число за пенсиите за трудова активност, които ще бъдат отпуснати след първи юли тази година, също се планува включване на 60 лв. в размера им, спомагателен механизъм за възстановяване на адекватността на пенсиите от октомври.

От 1 юли оптималната пенсия става 2000 лв., а от октомври – 3400 лв.. Очаква се през октомври междинната пенсия да доближи 718 лв..

Посочва се, че по отношение на прекосяването от 1 юли към Здравната каса на разпределяне, даване и възнаграждение на помощните средства, съоръжения, уреди и медицински произведения за хората с увреждания е належащо да бъдат обезпечени спомагателни 100 щатни бройки за системата на НЗОК, и са нужни спомагателни 4 милиона лв. за разноски за заплати и осигуровки до края на годината, отбелязва БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР