Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна съгласие по проектобюджета

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна съгласие по проектобюджета
Коментари Харесай

Тристранката не постигна съгласие по проектобюджета

Националният съвет за тристранно съдействие не реализира единодушие по проектобюджета за тази година, препоръчан от служебното държавно управление. И работодателите, и синдикатите показаха съществени терзания за несъразмерния недостиг от 6,4%, който основава условия за съществено задлъжняване на страната ни. Социалният министър Лазар Лазаров пък разяснява, че предложенията на бизнеса и профсъюзите по план-сметката изискват осъществяване на съответни политики, за които служебният кабинет не може да поеме отговорност.

" Не постигнахме единодушие по нито един от препоръчаните планове - за Закон на държавния бюджет и за бюджетите на Държавното публично обезпечаване (ДОО) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2023 г. В предложенията на обществените сътрудници се съдържаха оферти, свързани с смяна на един или различен параметър и осъществяване на една или друга политика. А ние от служебното държавно управление поддържаме тезата, че това е отговорност на устойчиво болшинство в Народното събрание и постоянен кабинет. Поради тази причина законопроектите са в този тип. Въпреки това проектобюджетът подсигурява обществените права на жителите и планува нарастване на пенсиите с 12% от 1 юли ", сподели на брифинг след съвещанието на НСТС общественият министър Лазар Лазаров.  

По думите му, и   при трите законопроекта е следван един и същи метод - всички доходи и разноски са планувани на база настоящото към този миг законодателство, без въвеждането на нови политики. Поради тази причина те съставляват моментна фотография на положението на финансите на страната, вследствие на подхванати от миналата година дейности за разноските и приходите за тази година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР