Националният съвет по правата на човека (CNDH) на Алжир посочи

...
Националният съвет по правата на човека (CNDH) на Алжир посочи
Коментари Харесай

Ядрените опити на Франция в Алжир – престъпление, което няма давност

Националният съвет по правата на индивида (CNDH) на Алжир уточни в изказване, че нуклеарните опити на Франция в Алжирска Сахара вечно ще останат закононарушение без отминалост, което изисква правосъдна отговорност, предава алжирската новинарска организация АПС за Българска телеграфна агенция.

По мотив на Международния ден против нуклеарните опити (29 август) CNDH съобщи, че нуклеарните гърмежи, осъществени от френския колониален режим в Алжирска Сахара през 60-те години на ХХ век, са довели до „ разрушение и заличаване на хора, на природата и околната среда “.

Френските управляващи вземат решение да употребяват Алжирска Сахара като полигон за тествания на нуклеарни бомби, като настояват пред Организация на обединените нации, че това е необитаема зона, съобщи консултативният орган, като се базира на последствията от тези детонации, които и до през днешния ден оказват влияние върху децата на жертвите.

„ Всички условия, при които са осъществени тези нуклеарни гърмежи, както и степента на произлизащите от тях последствия от радиацията върху популацията на района, не оставят никакво подозрение за умишления и умишлен темперамент на това закононарушение “, съобщи CNDH.

„ Сега е по-ясно от всеки път, че въпросът за паметта би трябвало да продължи да се акцентира против всеки, който би могъл да си намерения да я скрие “, съобщи CNDH.

„ Ядрените опити, в частност, вечно ще останат закононарушение, за което не може да важи никаква отминалост, а последствията от него не могат да бъдат поправени с никаква отплата. Все още има вяра, че последствията от тази злополука могат да бъдат смекчени посредством задълбочени проучвания “, съобщи консултативният орган.

„ Въпросът не е единствено в обезпечаването на съответно обезщетение и обществена поддръжка за жертвите на тези чудовищни колониални закононарушения, само че и в потреблението на научни способи за намиране на подобаващи решения на екологичните проблеми, които изискват цялостно премахване “, заключава CNDH.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР