Националният отбор на България спечели 4 бронзови медала от 35-ата

...
Националният отбор на България спечели 4 бронзови медала от 35-ата
Коментари Харесай

България с 4 медала от Международната олимпиада по информатика

Националният тим на България завоюва 4 бронзови медала от 35-ата Международна олимпиада по информатика в Унгария (IOI 2023), където нашите възпитаници се състезаваха с 360 участници от 90 страни.

Отборът ни бе показан от Атанас Димитров – 12 клас, Софийска математическа гимназия „ Паисий Хилендарски ”; Веселин Маркович – 10 клас, Математическа гимназия „ Петър Берон ”, Варна; Борис Михов – 10 клас, Софийска математическа гимназия „ Паисий Хилендарски ”; и Александър Гатев – 10 клас, Софийска математическа гимназия „ Паисий Хилендарски ”.

Ръководители на тима са Илиян Йорданов (ИМИ БАН) – Член на националната комисия по информатика, началник в Школа “Олимпийци ”, и Енчо Мишинев – дълготраен член на националния ни тим, притежател на голям брой интернационалните ИТ призове.

“Щастливи сме, че и през този олимпийски сезон информатиците ни донесоха медали освен това с трима десетокласници в тима. На тях предстоят още две спортни години, тъй че очакванията ни за 2024 са за злато ”, разяснява представянето Елена Маринова, президент и член на борда на Мусала Софт – компанията, която към този момент 23 години подкрепя тимовете ни.

“Поздравявам и новото потомство треньори – Илиян и Енчо, самите те олимпийци от близкото минало ”, добави Маринова и акцентира, че доста от медалистите са участници в състезанието CODEIT. В края на тази седмица стартира Европейската младежка олимпиада по информатика – еJOI, а от октомври – новият сезон на CODEIT.

Инициативата за осъществяване на Международна олимпиада по информатика (IOI) е българска и датира от 1987 година Страната ни е хазаин на първото издание през 1989 година – в Правец, а първият ръководител на Международната олимпиада по информатика е акад. Петър Кендеров.

Всяка година хазаин на шампионата е друга страна. Тази година IOI се организира в Унгария от 28 август до 4 септември, а присъединяване взеха 360 състезатели от 90 страни.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР