Националният отбор на България по футбол продължава без победа в

...
Националният отбор на България по футбол продължава без победа в
Коментари Харесай

Стъпихме накриво и срещу 10 литовци

Националният тим на България по футбол продължава без победа в квалификациите за Евро 2024, откакто записа тъждество от  1:1  в гостуването си на Литва в мач от третия кръг на пресявките в Група „ G “.

Домакините откриха в 15-ата минута, когато се разписа  Едвинас Гирдвайнис , но  Марин Петков  изравни в 27-ата минута. В 17-ата минута пък  Юстас Ласицкас  беше изпъден с пряк червен картон, само че това не оказа помощ на „ лъвовете “ да стигнат до предстоящата наложителна победа.

Като цяло българите диктуваха напълно събитията на терена, най-много и поради това, че бяха с човек повече, само че по този начин и не съумяха да запишат първи триумф в европейските квалификации. По този метод отборът ни остава на дъното в класирането със единствено една точка и съвсем несъмнено още веднъж няма да участваме на огромен футболен конгрес, защото изоставаме съществено от първите две места. След няколко дни България приема Сърбия, чийто отбор все още оглавява класирането в нашата група.

Родният селекционер Младен Кръстаич заложи на двама дебютанти от първата минута в лицето на вратаря Иван Дюлгеров и десният халф-бек Патрик-Габриел Галчев. В отбраната действаха още Алекс Петков, който за първи път беше титуляр, Валентин Антов и Илия Груев-младши, до момента в който ляв халф-бек бе Марин Петков. Ивайло Чочев се завърна в тима и със Станислав Шопов действаха в средата на терена, а в предни позиции бяха сложени Спас Делев, Мартин Минчев и капитанът Кирил Десподов.

Първите минути от срещата бяха динамични и пред двете порти, като още в третата минута домакините имаха добър късмет да открият резултата. Дебютантът на вратата на България – Иван Дюлгеров, сбърка и подари топката на Елигиус Янкаускас, който подаде към капитана Фодор Черних, който опита нещо приблизително сред удар и подаване отляво, само че неопределено. Впоследствие офанзивата на Литва продължи, само че бранител на „ лъвовете “ го блокира в корнер.

Минута по-късно Ивайло Чочев опита да изведе Мартин Минчев в празно пространство в половината на Литва, само че бранител на домакините изпревари нашия нападател.

Постепенно литовците се настаниха по-трайно в половината на „ лъвовете “ и закономерно откриха резултата в 15-ата минута след още една неточност в българската отбрана. Другият дебютант – Патрик-Габриел Галчев, сгреши в подаването към Дюлгеров и топката излезе в ъглов удар. Гвидас Гинейтис центрира от корнера в наказателното поле, където Едвинас Гирдвайнис бе оставен непокрит и, въпреки че не насочи най-силния удар от въздуха, откри долния ляв ъгъл на Дюлгеров и благодарение на страничния стълб  топката попадна във вратата – 1:0.

Само две минути след гола обаче нещата се обърнаха на 180 градуса за домакините, които останаха с човек по-малко. Тогава Юстас Ласицкас беше финален в отбрана и препъна Кирил Десподов пред наказателното си поле, което ознамаваше пряк червен картон за полузащитника, който остави своите с човек по-малко рано-рано.

В 19-ата минута точно Десподов стреля от директния свободен удар, само че над вратата на Едвинас Гертмонас.

Три минути по-късно Чочев откри чудесно топката след центриране в наказателното поле и стреля със странична ножица, само че на сантиметри от дясната греда на Гертмонас. В последна сметка обаче беше отсъдена и засада на родния халф.

В 26-ата минута Десподов преодоля с няколо финта двама играчи на Литва, само че голмайсторът Гирдвайнс блокира удара му.

Минута по-късно обаче България изравни резултата. Марин Петков получи топката на границата на наказателното поле, след което нанесе мощен удар, с който матира Гертмонас за 1:1.

„ Лъвовете “ натиснаха в търсене на бързия поврат и в 33-ата минута капитанът Десподов действаше чудесно самостоятелно, като се освободи от персоналния си надзирател и след тона насочи рисков изстрел, който обаче бе избавен от Гертмонас. След това още веднъж Десподов центрира от корнера, топката стигна до голмайстора Петков, само че този път футболистът на Левски стреля едва и вратарят на домакините улови.

Малко по-късно в Каунас обаче заваля мощен дъжд. В същото време домакините направиха две насилствени смени. Първата бе още в 21-ата минута след аления картон, когато Дейвидас Шешплаукис бе сменен от Пиус Ширвус. В 38-ата пък капитанът Федор Чернух се контузи и oтстъпи мястото си на Гутис Паулаускас.

Две минути преди края на първата част България изпусна отлична опция за втори гол. Станислав Шопов пусна прекрасен пас към Спас Делев отляво в наказателното поле, само че играчът на Лудогорец стреля право във вратаря от дребен ъгъл, който го блокира.

В добавеното време на първото полувреме Илия Груев-младши стреля мощно и тъкмо от отдалеченост, само че още веднъж Гертмонас се регистрира с основно избавяне. Така двата отбора се отдръпнаха на отмора при еднакъв резултат.

Преди старта на втората част дъждът спря, а беше осъществена още една промяна за домакините – Клаудиюс Упстас замени Овидиус Вербицкас. В състава на нашите Кръстаич също направи две рокади, като пусна в игра Никола Илиев и Иван Йорданов, които замениха надлежно Спас Делев и Станислав Шопов.

Българите продължиха да диктуват темпото и влезлият като запаса Никола Илиев центрира в наказателното поле към Чочев, само че голмайсторът на българския шампионат бе добре опазен от състезател на домакините и не съумя да насочи удар.

В 58-ата минута Чочев центрира добре отдясно в наказателното поле, където Десподов засече с глава, само че не съумя да натисне добре топката и тя излезе над вратата в навън.

Пет минути по-късно на терена за гостите се появи Илиян Стефанов, който смени Мартин Минчев.

Домакините се пробваха да изнесат играта в по-предни позиции и стигнаха до рисков свободен удар в 68-ата минута, когато Валентин Антов фаулира резервата Клаудиюс Упстас. С осъществяването се зае Гвидас Гинейтис, който завъртя топката около стената, само че и около дясната греда на Дюлгеров в навън.

В 74-ата минута Кръстаич реши да извади капитана Кирил Десподов и на негово място пусна в игра звездата на ЦСКА 1948 – Георги Русев.

В идващите минути България натисна съществено в търсене на обрата. Осем минути преди края на постоянното време Илиян Стефанов не съумя да насочи топката във вратата на Гертмонас, а в 87-ата Георги Русев центрира в наказателното поле, където Чочев овладя и стреля, само че ударът му бе блокиран. Топката стигна до Стефанов, който стреля през човек, само че едва и стражът на Литва улови.

До края на мача „ лъвовете “ по този начин и не съумяха да стигнат до второ попадение и по този метод оставаме без успех и на дъното в нашата група.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР