Националният омбудсман и бивш министър на правосъдието Диана Ковачева настоява

...
Националният омбудсман и бивш министър на правосъдието Диана Ковачева настоява
Коментари Харесай

Омбудсманът иска закриването на Софийския затвор

Националният омбудсман и някогашен министър на правораздаването Диана Ковачева упорства за закриването на Централния софийски затвор и затворническото общежитие в кв. " Кремиковци " поради неприятните битови условия. Тя показва, че постройката на пандиза е монумент на културата и не може да бъде приспособена да дава отговор на актуалните стандарти.

Според омбудсмана и затворническото общежитие не може да бъде приведено в сходство с европейските условия за изтърпяване на наказването отнемане от независимост. Препоръките на публичния бранител са част от отчета на институцията за 2019 година.

Омбудсманът дава отговор директно за отбрана на човешките права на лишените от независимост. Той има право да прави инспекции в пандизите и арестите, както и да издава рекомендации към управляващите за възстановяване на изискванията.

" Там (в затвора) материално-битовите условия са доста неприятни, те са пренаселени. Има хлебарки, дървеници, има проблем с хигиената и на процедура по този метод се нарушават съществени права. Факт е, че в тези места няма достъп на светлина, на чист въздух, и това особено за Софийския затвор не може да бъде поправено, тъй като той е монумент на културата ", споделя Ковачева.

Близо 2000 пандизчии (около 30% от всички) изтърпяват присъди в пандиза в София. Според омбудсмана е нужно да се подхващат незабавни ограничения те да бъдат преместени на друго място. Диана Ковачева беше министър на правораздаването от 2011 до 2013 година, когато казусът с българските затвори беше даже по-голям. Тогава тя не е препоръчвала закриването на пандиза в София, тъй като е ясно, че лишените от независимост няма къде да бъде да бъдат преместени.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР