Националният музей в украинския град Лвов пустее от седмици, а

...
Националният музей в украинския град Лвов пустее от седмици, а
Коментари Харесай

Безценни украински артефакти под атаката на войната

Националният музей в украинския град Лвов пустее от седмици, а витрините зеят с изпразнени лавици и откачени небрежно експонати. Музейният личен състав побърза да прибере и скрие скъпите си артефакти при положение на нахлуване или разграбване от съветските бойци.

След като съветските елементи унищожиха други елементи на Украйна, живописният град в западната част на страната остана недокоснат. До в този момент. Но подготовката за война се вижда отвред. Улиците са пусти, вратите компактно затворени, статуите по улиците са опаковани.

В църквите, музеите и галериите стартира всеобща подготовка за укриване на съкровищата на културата в специфични укрития. Стотици артефакти и творби деликатно бяха прибрани с вярата да оцелеят и този път.

Сега Националният музей на Лвов наподобява като към този момент плячкосан – празен, спокоен и зарязан. Тук преди единствено 3 седмици бяха подредени икони от 14-и век и близо 1500 артефакти бяха изложени на дървени лавици и зад красиви стъклени витрини. Останалите 97 % от общия музеен фонд от 180 000 артефакти са били на склад под някаква форма – за реституция, за пътуващи изложения или за пренасяне.

С изненадваща скорост е бил демонтиран и Богородчанския иконостас от 17-и век – група от религиозни картини с размери 10 на 8 метра. Той е измежду най-ценните експонати на музея. Отнело е 6 месеца да бъде подложен парче по парче, а в този момент за няколко дни е спретнат назад на безвредно място.

Иконостасът е стартират през 1698 година от иконографът Йов Концелевич, а в Лвов е от 1924 година, когато архиепископът на Украинската гръцка католическа черква го връща в родината от Полша. През 1939 година иконостасът е бил раздрънкан и прикрит от нацистите. Бил е неразрешен за излагане по време на социалистическата ера и възобновен през 2006 година Затова слагането му още веднъж в музея е огромно събитие и горделивост за украинците.

По улиците на Лвов статуите на знакови красиви площади са опаковани, стъклата на галериите са запечатани в опит да се предпазят културните експонати. На основния площад скулптурите на гръцки богове и богини също са увити в

Продължава на идната страница...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР