Националният комитет за извънредни ситуации в Румъния определи днес нови

...
Националният комитет за извънредни ситуации в Румъния определи днес нови
Коментари Харесай

Румъния налага вечерен час, затваря нощни заведения, с маска и навън

Националният комитет за изключителни обстановки в Румъния дефинира през днешния ден нови противоепидемични ограничения, които влизат в действие от понеделник, 25 октомври, заяви уеб сайтът Зиаре, представен от Българска телеграфна агенция.

Съгласно решението на комитета се не разрешава за период от 30 дни придвижването отвън дома в часовия период 22.00-05.00 часа , с избрани изключения. Ограничението не важи за имунизираните лица или преболедувалите КОВИД-19, отбелязва телевизия Диджи24.

Забранява се за интервал от 30 дни активността на икономическите оператори, които правят търговия или оферират услуги в пространства на закрито и намерено, в часовия период 21.00-05.00 часа.

Дейността на заведенията за хранене, кафенетата и други заведения на закрито и намерено се позволява при запълване на до 50 % от потенциала в интервала сред 05.00-21.00 часа.

Забранява се активността на питейните заведения, клубовете и нощните заведения за период от 30 дни, организирането на частни събития (сватби, кръщенета и т.н.), както и на концерти и представления.

Забранява се наличието на аудитория на спортни надпревари.

Достъп до всички действия и събития, проведени според решението на комитета, се позволява единствено на имунизирани или минали през заболяването лица.

Работодателите би трябвало да обезпечат отдалечен режим на работа за минимум 50 % от чиновниците.

Достъпът на посетителите до централни и локални публични институции и стопански оператори, работещи в частни офис здания, се позволява единствено на лицата, които са имунизирани, преболедували КОВИД-19 в през последните 180 дни или тествани.

Носенето на защитна маска става наложително във всички публични пространства навън и закрито, на работното място и в публичния превоз.

В Букурещ стартира и имунизационен маратон

Започна имунизационният маратон в Букурещ, по време на който шест имунизационни центъра ще работят непрекъснато до понеделник сутринта, заяви телевизия Диджи24, като означи, че още от първите часове пред тях са се извили опашки от искащи да се ваксинират .

Над 1000 души са били имунизирани през първите два часа на маратона, който стартира в 8.00 часа сутринта през днешния ден и ще продължи до понеделник сутринта.

" Букурещ се имунизира: 3362 имунизирани лица през първите два часа, от които 1084 в границите на " Маратона за живот "! ", написаха уредниците във Facebook.



Шестте имунизационни центъра се намират на разнообразни места в столицата, в това число в изложбения център Ромекспо, в Националната библиотека, в Двореца на децата и на други места.

Събитието е проведено от Националния комитет за съгласуваност на имунизационните действия взаимно с Университета по медицина и фармация " Карол Давила ", Дирекцията за публично здраве в Букурещ, Кметството на Букурещ, министерството на културата и други.

Президентът Клаус Йоханис през днешния ден насочи нов апел за имунизация на популацията, като даде образец със страните от Западна Европа, където степента на имунизация в достигнала 80-90 %. Той прикани хората " да не слушат някои, които приказват нелепости в публичното пространство ".

Йоханис сподели, че Румъния е получила помощ от осем европейски страни в битката с пандемията и благодари на приятелите и сътрудниците, които оказват помощ на страната. Той обаче акцентира, че макар тази помощ румънците би трябвало да се имунизират. " Никой не може да се имунизира вместо нас ", посочи президентът.

През последното денонощие Румъния записва 15 410 нови случая на коронавирусна зараза при направени 66 076 теста. Починали са още 357 души, а 1848 се намират в интензивни отделения.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР