Националният исторически музей /НИМ/ разширява постепенно археологическата си кампания. След

...
Националният исторически музей /НИМ/ разширява постепенно археологическата си кампания. След
Коментари Харесай

Божидар Димитров за ясновидката царица Теодора, съня на Балдуин и отлежалото вино в Букелон

Националният исторически музей /НИМ/ уголемява последователно археологическата си акция. След крепостта Белоградец, Ивайловградско, НИМ ще стартира и разкопки на крепостта Букелон край село Маточина - на няколко десетки метри от турската граница.

" По време на Студената война цялата зона в близост бе минирана и археолозите, а и освен те, нямаха достъп до крепостта. А тази цитадела е извънредно значима. Крепостните стени са заемали обстойно плато на един от граничните хълмове с Византия. Очевидно е била средищна цитадела, седалище на военно-административен шеф на крепостта, защото има голям донжон /феодален замък/, непокътнат на височина от 18 метра ", изяснява шефът на НИМ Божидар Димитров.

Ето и още от историческата информация на професора:

Крепостта, от която за жалост са непокътнати единствено основите подземен, е считана за команден пункт на кан Крум в 813 година преди победната борба при Версиникия и на цар Калоян в 1205 година преди борбата при Адрианопол. Смята се, че тук е преспал за първа нощ като заложник император Балдуин. Ако изобщо е можел да спи...

Букелон се загатва за финален път в 1328 година По това време Букелон е в рамките на Византия и е трансфорат в средище на ловните полета на император Андроник III Палеолог. Българският цар Михаил Шишман е брачен партньор на сестрата на императора - Теодора, преди този момент брачна половинка на цар Светослав Тертер /1300 – 1321 г./. Между двете страни царува безметежен мир. Неочаквано византийският флот завладява Созопол. Императорът се оправдава пред шурея си, че созополските гърци, болшинство от популацията в града, поискали да живеят във Византия. Нямало да уголемява настъплението, това не означавало война и прочие бла-бла.

Михаил Шишман бил относително мирен човек. Преценил, че в случай че вдигне армията и нападна добре укрепения съвсем островен град, ще загуби 2 – 3000 бойци. Струва ли си животът на толкоз българи за един богат, въпреки всичко, само че дребен град и бил податлив да се помири. Царкинята обаче побесняла и споделила, че е въпрос на авторитет за България да си върне Созопол. /Може би е била ясновидка и е знаела, че там ще се роди Божидар Димитров - зложелател №1 на македонизма/.

Теодора подсказала на Михаил Шишман по какъв начин да избегне огромните загуби при взлом на Созопол. Предложила му българската кавалерия да завладее Букелон и с договаряния да го обмени със Созопол. Въпросът с престижа в този момент щял да застане пред императора.

Така и станало. Един конен български полк разгромил незначителната стража при Букелон, изпил запасите на отлежало вино от избата на императора, избил и изял огромна част от елитните животни. Императорът се съгласил на договаряния и обменил Созопол за Букелон.

Разкопките ще се управляват от гл. помощник доктор Мариела Инкова, една от най-хубавите археоложки на НИМ.
Националният исторически музей приканва от ден на ден гости да посещават НИМ - всяка аудиенция в действителност е родолюбив принос в изследването и реставрацията на нови старобългарски замъци и манастири като Букелон и Белоградец.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР