Националният гаранционен фонд подписа споразумение с ОББ за гарантиране на

...
Националният гаранционен фонд подписа споразумение с ОББ за гарантиране на
Коментари Харесай

Националният гаранционен фонд със споразумение с ОББ за кредити за малки и средни предприятия

Националният гаранционен фонд подписа съглашение с ОББ за гарантиране на заеми за дребни и междинни предприятия
Националният гаранционен фонд (НГФ), част от Групата на Българската банка за развиване, подписа съглашение с Обединена българска банка, част от белгийската финансова група KBC, за издаване на гаранции по заеми, отпуснати за финансиране на микро-, дребни и междинни предприятия. Програмата е ориентирана към поддръжка на българското предприемачество и ще предложи гаранции на обща стойност от 192 млн. лева

Споразумението беше подписано от Тодор Тодоров, изпълнителен шеф на НГФ, Деян Калъпчиев, член на Съвета на шефовете на НГФ, Десислава Симеонова, изпълнителен шеф с сектор „ Малки и междинни предприятия “ на ОББ, и Татяна Иванова, изпълнителен шеф „ Маркетинг и дистрибуция – банкиране на дребно “ на ОББ.

Основни преимущества на гаранционната скица на НГФ са преференциалните цени и отстъпките в обезпеченията по отношение на общоприетите за комерсиалните банки, както и опцията да се подсигуряват заеми за финансиране на европейски планове.

Партньори на Националния гаранционен фондпо тази стратегия са 10 търговски банки, като общата стойност на декларирания гаранционен предел е 674 млн. лева.Това разрешава разпределяне на евентуално обезпечени заеми за към 1 400 млн. лева

Очаква се около5 000 дребни и междинни компании да получат поддръжка по програмата.

Гаранционната скица е предопределена за съществуващи и започващи микро-, дребни и междинни предприятия, като гаранцията покрива до 50% от размера на отпуснатите заеми.

Допустими са капиталови, оборотни заеми и банкови гаранции в левове и евро.

Програматапредлага облекчени условия за кандидатстване за грантови планове и ВЕИ, както и за предприятия от бранш НКИД-79–туристическа агентска и операторска активност, както и други действия, свързани с пътувания и резервации.

Предвиден е и продължен период за включване на нови заеми от 1,5 година до 3 година

Новата гаранционна скица на Националния гаранционен фонд е поредна стъпка в поддръжка на задачата на сдружението да подтиква устойчивото развиване на МСП в страната чрез даването на еднакъв достъп до финансов запас. Схемата надгражда сполучливите гаранционни артикули, осъществени през последните 10 години, и затвърждава водещата роля на сдружението като поръчител на дребния и междинен бизнес.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР