Националният гаранционен фонд (НГФ) заема първо място по ръст на

...
Националният гаранционен фонд (НГФ) заема първо място по ръст на
Коментари Харесай

Националният гаранционен фонд е първенец по ръст на отпуснатите гаранции в Европа за 2016-а

Националният гаранционен фонд (НГФ) заема първо място по растеж на отпуснатите гаранции в Европа за 2016 година Това стана ясно по време на публично посещаване на Катрин Щурм, общоприет секретар на Европейската асоциация на гаранционните институции (АЕСМ), в която членуват организации от 42 страни.

Издадените от НГФ гаранции на дребни и междинни предприятия за миналата година са с 58% повече от тези през 2015 година Това слага институцията преди всичко в Европа, следвана от гаранционните институции на Холандия и Естония, които бележат респективно растеж от 56,3% и 44,2%.

По данни на АЕСМ през 2016 година общият размер на издадените гаранции е 86 милиарда евро, като междинният размер на гаранциите за Европа е 32 хиляди евро. В съпоставяне с него, у нас той е 52 хиляди евро. Размерът на отпусканите гаранции е най-голям в Австрия – приблизително 168 хиляди евро и най-нисък в Сърбия – приблизително 14 хиляди евро.

През 2017 година НГФ е подкрепил нови 1 500 клиента, които са получили финансиране на обща стойност 360 млн. лв., в това число и по новата стратегия COSME, осъществена със средства по Плана „ Юнкер “.

НГФ е основан през 2008 година като част от групата на Българска банка за развиване. Фондът издава гаранции, допълващи обезпеченията, с което улеснява достъпа до кредитиране за българските дребни и междинни предприятия. От основаването си до в този момент фондът е подкрепил над 7 600 предприятия, които са получили финансиране на обща стойност 1,7 милиарда лв..

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР